Leden van het Korps Commandotroepen tijdens de uitreiking van de Militaire Willems-Orde
NOS NieuwsAangepast

'Defensie liet commando's op gevaarlijke schietbaan trainen'

Uit onderzoek van RTL blijkt dat Nederlandse speciale troepen moesten trainen op een onveilige schietbaan. RTL heeft vertrouwelijke documenten in handen, waaruit zou blijken dat Defensie heeft nagelaten de veiligheid van de schietbaan in Ossendrecht te controleren. Vorig jaar kwam een sergeant van het Korps Commandotroepen bij een training op deze baan om het leven.

Een adviseur van de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) schrijft in een interne nota van 2 februari 2017 dat hij de schietbaan onveilig acht voor trainingen met scherpe munitie.

De Ossendrechtse schietbaan wordt door Defensie gehuurd voor trainingen van de special forces. Deze eenheden, waaronder de elite-eenheid van de commando's, arrestatieteams van de politie en bijzondere eenheden van de marechaussee hebben geen eigen schietbaan in Nederland.

Linnen wanden

Bij trainingen met echte kogels, op een zogenoemde 360-graden-schietbaan, worden met houten latjes en linnen doeken kamers nagemaakt. Aan de linnen wanden van deze kamers hangen foto's waarop wordt geschoten.

Bronnen bij Defensie zeggen tegen RTL dat de omgekomen sergeant achter zo'n linnen wand zat toen hij werd getroffen.

Het Korps Commandotroepen zou de schietbaan waar de man omkwam The Pit of Death, de kuil des doods, hebben genoemd. Leden van het Korps klaagden al langer over de onveiligheid van de baan.

Kogelstoppers

Advocaten Knoops en Ruperti, die twee aanwezige instructeurs vertegenwoordigen, zeggen dat hun cliënten hebben verklaard dat er geen sluitende regelgeving was waaraan de schietbaan moest voldoen. Ze zeggen dat een hoofdinstructeur tevergeefs heeft gevraagd om kogelstoppers, waardoor de kogels niet meer door de muren zouden kunnen gaan.

Defensie wilde in verband met twee lopende onderzoeken naar het incident niet reageren op vragen van RTL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl