NOS NieuwsAangepast

Veiligheid commando's niet zeker, oefeningen stilgelegd

De oefeningen van het Korps Commandotroepen zijn grotendeels stilgelegd omdat de veiligheid van de elitesoldaten niet gegarandeerd kan worden. Het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving daarover van RTL Nieuws.

Aanleiding voor het besluit is een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat drie weken geleden is gepresenteerd. Daarin staat dat de commandotroepen jarenlang schiettraining kregen onder gevaarlijke omstandigheden. Dat leidde in maart 2016 tot een fataal incident met een militair van 35.

RTL heeft een mail in handen van commandant Groen, de hoogste baas van het Korps Commandotroepen. Die schrijft dat hij eerst alle opleidingen op orde wil hebben. Ook noemt hij de "zeer slechte materiaalsituatie" als reden voor het stopzetten van trainingen. De mail is twee dagen na de publicatie van het OvV-rapport verstuurd.

Parachutespringen

Volgens RTL gaan de komende maanden zo'n zestig opleidingen voor commando's niet door. Het zou gaan om 'voortgezette opleidingen', zoals parachutespringen, duiken en omgaan met explosieven. Ook schiettrainingen zijn opgeschort.

Defensie zegt dat de opschorting van trainingen geen gevolgen heeft voor de operationele inzetbaarheid van het Korps Commandotroepen. Voor het einde van het jaar moeten de problemen zijn opgelost, verwacht een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl