Wolfgang Hatz
NOS NieuwsAangepast

Hoge ex-baas Volkswagen opgepakt in dieselschandaal

In het onderzoek naar het dieselschandaal bij het Volkswagenconcern is een voormalige topmanager van Audi opgepakt. Audi is een dochteronderneming van Volkswagen en juist Audi zou de bron zijn geweest van het dieselschandaal.

De man die is aangehouden is Wolfgang Hatz, die toen het dieselschandaal najaar 2015 naar buiten kwam, het Volkswagenconcern verliet met een gouden handdruk van miljoenen euro's, melden Duitse media. Hatz was toen binnen de directie van Porsche, een andere dochter van Volkswagen, verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling.

Wolfgang Hatz maakte carrière bij verschillende Volkswagen-dochters en was uiteindelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe motoren binnen het hele concern. Hij had een goede band met oud-Volkswagentopman Martin Winterkorn, die naar aanleiding van het dieselschandaal terugtrad.

Behalve Hatz nam het Duitse openbaar ministerie eerder al Giovanni Piamo vast, een ingenieur die ook voor Audi werkte. Mogelijk is de aanhouding van Hatz een gevolg van verklaringen die Piamo heeft afgelegd. Een nadere toelichting op Hatz' aanhouding heeft het OM in München nog niet gegeven. Verder zijn nog drie managers van Audi verdacht, naast een handvol oud-werknemers van Volkswagen.

Het Volkswagenconcern bekende in september 2015 dat het heeft gesjoemeld met software in nieuwe dieselauto's, om ze schoner te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Tijdens de toelatingstest trad de software in werking en voldeden de auto's aan de normen. Maar eenmaal op de weg stootten ze soms wel tot twintig keer meer stikstofoxide uit.

In de VS is al een oud-ingenieur veroordeeld tot drie jaar cel. Ook trof Volkswagen in Amerika al een miljardenschikking met overheden en consumenten. In Europa bereiden claimorganisaties en openbare aanklagers in verschillende landen zaken voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl