EPA

Audi ontkent dat het zijn topmodellen A7 en A8 met sjoemelsoftware heeft uitgerust. Bij 24.000 dieselauto's is een te hoge emissie van stikstof gemeld, maar dat komt volgens de autofabrikant doordat de software voor de automatische versnellingsbak verkeerd is afgesteld.

Een technisch probleem dus, dat Audi naar eigen zeggen zelf heeft aangekaart bij de Duitse autoriteiten. Het gaat volgens Audi om een relatief klein deel van de auto's die zijn gebouwd tussen 2010 en 2013. Ze zullen vanaf juli worden teruggeroepen naar de garage.

Scoren

De Duitse minister van Verkeer, Alexander Dobrindt, beschuldigde het bedrijf er deze week van dat het sjoemelsoftware had gebruikt bij de V6- en V8-dieselmotoren van de suv A7 en de limousine A8. Audi-baas Stadler ontkende dat en verweet Dobrindt te willen scoren ten koste van Audi.

Ook in Nederland krijgen enkele tientallen auto's een sofware-update. Audi is onderdeel van het Volkswagenconcern, dat in de VS door het dieselschandaal al ruim 22 miljard euro aan schadevergoedingen en schikkingen heeft moeten betalen.

STER reclame