Audi heeft bij de grotere dieselmotoren voor de Amerikaanse markt sjoemelsoftware gebruikt
NOS NieuwsAangepast

Invallen bij Audi vanwege sjoemelsoftware in diesels

Justitie in Duitsland heeft vandaag op twee plekken invallen gedaan bij automaker Audi. Aan de invallen deden zo'n honderd agenten mee.

Het zusterbedrijf van Volkswagen wordt, net als Volkswagen zelf, verdacht van het gebruik van sjoemelsoftware in dieselauto's. Audi heeft eerder al toegegeven dat het met zijn zogenoemde TDI-motoren heeft gerommeld; die stoten in de praktijk meer schadelijke stoffen uit dan de fabrikant opgeeft.

Vervroegd overlijden

De invallen komen op de dag dat Audi zijn jaarlijkse persconferentie geeft over de jaarcijfers, die nu overschaduwd worden door de invallen. Eerder deed justitie al invallen bij Volkswagen zelf.

Nu is Audi voor het eerst aan de beurt op twee locaties, waaronder het hoofdkantoor in Ingolstadt. Het onderzoek naar Audi richt zich alleen op auto's die zijn verkocht in de Verenigde Staten.

Het Volkswagenconcern gaf in september 2015 toe dat het software gebruikt om auto's schoner te laten lijken bij toelatingstests. Eenmaal in gebruik stoten die auto's soms tot twintig keer meer stikstofoxide (Nox) uit dan bij de emissietest. Volgens milieuorganisaties leidt dat tot een vervroegd overlijden bij duizenden mensen.

Volkswagen wacht rustig af

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten al deals gesloten met de overheid en consumenten. Tot nu toe is Volkswagen daar zo'n 22 miljard euro kwijt aan schadevergoedingen en schikkingen. Audi heeft al enkele miljarden euro's gereserveerd voor schikkingen in de VS.

In Europa neemt Volkswagen een afwachtende houding aan. De wet- en regelgeving is minder dwingend dan in de VS, waardoor het concern het zich kan veroorloven om niet op schikkingen aan te sturen; Volkswagen laat de rechtszaken rustig op zich afkomen.

Wereldwijd rustte het Volkswagenconcern zo'n 11 miljoen dieselauto's uit met sjoemelsoftware. Ook in een reeks andere landen staan het autoconcern nog rechtszaken te wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl