Containers met hulpgoederen in de haven van San Juan, Puerto Rico
NOS Nieuws

Chauffeurstekort vertraagt hulp Puerto Rico verder

Het duurde al lang voordat de hulp aan Puerto Rico op gang kwam, maar de hulpverlening wordt nog verder vertraagd door een ernstig tekort aan vrachtwagenchauffeurs die goederen vanuit de haven kunnen verspreiden. Volgens een regeringswoordvoerder van Puerto Rico heeft nog maar 20 procent van de chauffeurs op het eiland gereageerd op oproepen om de spullen te vervoeren.

Contact krijgen met de chauffeurs is moeilijk. Veel telefoonmasten zijn gesneuveld toen orkaan Maria over het eiland raasde en ook het elektriciteitsnetwerk is ernstig beschadigd.

Niet alleen het tekort aan chauffeurs bemoeilijkt de bevoorrading op het eiland, veel van de wegen zijn nog altijd onbegaanbaar en er is een groeiend tekort aan brandstof.

Tekorten in winkels

Terwijl de honderden containers met voedsel, drinkwater, kleding en medicijnen zich in de haven ophopen, groeien de tekorten in de winkels. Mensen staan uren in de rij voor winkels, banken en benzinestations.

Het eiland importeert 85 procent van zijn voedsel en de levering van die goederen ligt al sinds vorige week bijna volledig stil.

President Trump heeft aangekondigd dat hij het eiland gaat bezoeken. Hij heeft beloofd om noodhulp te sturen, maar mede door de hoge schulden die Puerto Rico al had, volstaat dat niet om het eiland er weer bovenop te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl