Vanwege een tekort aan drinkwater halen Puerto Ricanen water uit een kanaal
NOS NieuwsAangepast

Puerto Rico nog altijd een chaos, Trump kondigt bezoek aan

Bijna een week nadat Puerto Rico werd getroffen door orkaan Maria ligt het openbare leven op het eiland nog steeds grotendeels plat. Er is een tekort aan voedsel en drinkwater. De elektriciteit is bijna overal uitgevallen en het kan nog wel een maand duren voordat de stroomvoorziening is hersteld.

Volgens de officiële berichten kostte de orkaan aan zestien mensen op het eiland het leven. De ziekenhuizen hebben grote moeite om de duizenden gewonden op te vangen. Naast het gebrek aan stroom, voedsel en drinkwater is er ook een groot tekort aan medicijnen.

'We hebben geen voorraad, geen water en geen benzine'

De roep om Amerikaanse hulp neemt toe, zowel op Puerto Rico als op het Amerikaanse vasteland. "Puerto Ricanen zijn Amerikanen", zei Nadya Velazquez, afgevaardigde van de staat New York en zelf van Puerto Ricaanse afkomst. Afgelopen weekend bezocht ze het eiland. "We kunnen de mensen daar nu niet in de steek laten.

President Trump heeft vandaag aangekondigd het eiland volgende week dinsdag te bezoeken. "Puerto Rico heeft veel geld nodig", zei hij tegen verslaggevers van het Witte Huis. "We hebben erg hard gewerkt op Puerto Rico. Het is erg moeilijk omdat het een eiland is. We doen er erg goed werk."

Trump zegt dat er "massale" hoeveelheden voedsel, water en andere spullen naar het eiland verzonden zijn, en dat dat voorlopig nog door zal gaan.

Schulden

Eerder kreeg de president veel kritiek omdat zijn reactie op de situatie uitbleef. Vanmorgen reageerde hij voor het eerst in een serie tweets. Daarin wees hij op de hoge schulden van het eiland en repte niet over extra hulp. "Een groot deel van het eiland is vernietigd, terwijl er miljarden dollars aan schulden zijn bij Wall Street en de banken." Later kondigde hij zijn bezoek aan.

De eerste supermarkten zijn weer open, maar er is bijna niets te krijgen. "Er is geen voedsel en geen water", zegt een vrouw die uit een supermarkt komt tegen persbureau AP. "Niet eens spaghetti." Een andere vrouw is tevergeefs op zoek naar koffie, suiker en vlees. "We zitten in een crisis. Puerto Rico is verwoest", zegt ze.

Een supermarktmanager legt uit hoe hij omgaat met de tekorten. "Gas en andere schaarse producten mogen we maar in beperkte mate verkopen, zodat er voor zo veel mogelijk mensen iets overblijft."

Moeizaam

De hulpverlening op het eiland verloopt moeizaam. Doordat er weinig stroom is werkt het internet vaak niet, wat het coördineren van de hulpoperatie bemoeilijkt. Ook telefoonverkeer is daardoor nauwelijks mogelijk.

De vliegvelden kunnen maar af en toe worden gebruikt. Hulpverleners zijn bang dat het veel tijd gaat kosten om de getroffen gebieden te bereiken.

Maaltijden

Vanuit de Verenigde Staten is extra hulp gestuurd naar het eiland. De regering heeft naast het grootste ziekenhuis van Puerto Rico een extra opvanglocatie neergezet voor patiënten. Het ministerie van Energie heeft technici gestuurd die de lokale energiemaatschappij gaan bijstaan om het eiland weer zo veel mogelijk van stroom te voorzien.

Het Pentagon stuurt onder meer het fregat USS Kearsarge, geladen met helikopters en mariniers. De FEMA, het Amerikaanse bureau voor rampenbestrijding, zegt dat het stroomgeneratoren en honderdduizenden maaltijden naar Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden heeft gezonden.

Behalve Puerto Rico is ook het onafhankelijke Dominica, niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek, zwaar getroffen. Dat verhaal lees je hieronder:

Het Amerikaanse marineschip USS Kearsarge

De Amerikaanse overheid staat niet toe dat hulpgoederen van het vasteland naar Puerto Rico worden vervoerd met schepen die niet onder de Amerikaanse vlag varen. Na de orkanen Harvey en Irma was dat tijdelijk wel toegestaan.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn er nu voldoende Amerikaanse schepen beschikbaar. Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegt dat de mensen op Puerto Rico "krijgen wat ze nodig hebben".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl