Een door orkaan Maria beschadigde weg in Puerto Rico
NOS NieuwsAangepast

Geen medeleven Trump met Puerto Rico: 'eiland heeft veel schulden'

President Donald Trump heeft voor het eerst wat uitgebreider gereageerd op de gevolgen van orkaan Maria voor Puerto Rico. In een serie tweets biedt hij geen extra hulp aan, maar wijst hij op de financiële problemen van het eiland.

"Puerto Rico, dat al een slechte infrastructuur en enorme schulden had, is in grote problemen", schrijft de president. "Een groot deel van het eiland is vernietigd, terwijl er miljarden dollars aan schulden zijn bij Wall Street en de banken."

De Amerikaanse president kreeg al eerder kritiek op zijn gebrek aan medeleven. De orkaan richtte vorige week woensdag al een ravage aan, maar Trump had er nog maar weinig over gezegd. Een dag na de orkaan sprak hij via Twitter de gouverneur van het eiland aan en meldde Trump dat hij aan de bewoners van Puerto Rico denkt.

De bijna 3,5 miljoen Puerto Ricanen zijn burgers van de Verenigde Staten, maar het eiland is geen Amerikaanse staat en de inwoners mogen niet meedoen aan de presidents- en Congresverkiezingen.

Faillissement

In geen van de drie tweets schrijft Trump iets over extra hulp voor het eiland. Er is al wel hulp gestuurd, maar volgens de gouverneur is het onvoldoende. Ook is het buitenlandse schepen vooralsnog niet toegestaan goederen af te leveren op het eiland. Na orkanen Harvey en Irma werd dat wel toegestaan aan de staten Texas en Florida.

Puerto Rico heeft met een schuld van 72 miljard dollar faillissement aangevraagd. De regering heeft na de verwoestende orkaan om uitstel gevraagd voor een aantal belangrijke deadlines.

Trump heeft Puerto Rico nog niet bezocht, omdat dat nog te gevaarlijk is. Naar verwachting zou dit aan het eind van de week wel kunnen.

De orkaan heeft 16 levens geëist op Puerto Rico. Vijf dagen nadat Maria over het eiland was geraasd, is er nog steeds nauwelijks elektriciteit. Het kan meer dan een maand duren voordat het hele netwerk weer in orde is.

De vijf nog levende voormalige presidenten van de Verenigde Staten - Jimmy Carter, George Bush sr, Bill Clinton, George Bush jr en Barack Obama - hebben begin deze maand een fonds opgericht om de slachtoffers van orkaan Harvey te helpen. Daar kwamen later de slachtoffers van orkaan Irma bij en nu ook die van Maria.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl