NOS NieuwsAangepast

Dam Puerto Rico dreigt te bezwijken na orkaan Maria

In het westen van Puerto Rico dreigt een dam te bezwijken na de orkaan Maria. Bewoners van twee steden worden in allerijl met bussen geëvacueerd. De regering noemt de situatie extreem gevaarlijk, maar weet niet hoeveel tijd bewoners hebben om weg te komen.

De Guajataca-dam ligt aan de noordkant van het gelijknamige meer in het noordwesten van Puerto Rico. Er zit een scheur in de dam waardoor water de rivier Guajataca binnenloopt. Die rivier is aan het overstromen. Twee steden, Isabela en Quebradillas, worden geëvacueerd. In beide steden samen wonen zo'n 70.000 mensen.

Communicatie met en op Puerto Rico is moeilijk door de orkaanschade, waardoor er nog niet veel bekend is over de situatie. Met ruim de helft van de gemeenten in het land kan niet worden gecommuniceerd.

Bijna 1400 van de 1600 zendmasten voor mobiele telefonie functioneren niet meer. Zo'n 85 procent van alle boven- en ondergrondse telefoonkabels ligt er ook uit.

De orkaan, die Puerto Rico woensdag trof, eiste op het eiland zeker dertien levens. Bijna alle 3,4 miljoen inwoners van Puerto Rico zitten al dagen zonder elektriciteit. De hoofdstad San Juan staat blank.

'We zijn alles kwijt. De orkaan heeft ons huis verwoest'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl