Puerto Ricanen proberen bereik te krijgen met hun telefoon
NOS NieuwsAangepast

Hulpverlening Puerto Rico na orkaan Maria verloopt moeizaam

Op Puerto Rico verloopt de hulpverlening na de orkaan Maria moeizaam. Veel plaatsen zitten zonder drinkwater, brandstof en elektriciteit. Het mobiele telefoonverkeer ligt grotendeels plat. De meeste zendmasten zijn verwoest. Ook de vaste telefoonverbindingen en internet werken nauwelijks meer.

Hulpverleners zijn bang dat het tijd gaat kosten om iedereen te bereiken. "Dit wordt een lang en frustrerend proces voor iedereen", zei een woordvoerder van de Amerikaanse federale instantie die de hulpverlening coördineert. "Er is enorme schade op het eiland."

  • AFP
    Jongeren bezig met het weghalen van modder bij hun huis
  • AFP
    Een vrouw waadt door de straten van de hoofdstad San Juan
  • AFP
    Mensen in de stad Arecibo staan in de rij voor benzine

De instantie is bovendien zwaar belast doordat de VS de afgelopen weken drie keer door een orkaan is getroffen. Ook in Texas, Louisiana en Florida zijn de hulpverleners nodig.

Op Puerto Rico zijn 5000 man aan de slag, maar die kunnen moeilijk uit de voeten omdat veel wegen onbegaanbaar zijn. Vliegvelden gaan maar mondjesmaat open, terwijl er veel voedsel, water en andere hulpgoederen moeten worden verspreid.

President Trump heeft het eiland nog niet bezocht, maar zegt dat wel te willen doen. "We staan te popelen, maar het is nu heel, heel, heel gevaarlijk. Erg triest wat er moet Puerto Rico is gebeurd", zei Trump in New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoont.

Naweeën

Orkaan Maria raasde afgelopen woensdag over het eiland met windsnelheden tot wel 250 kilometer per uur. Ook de naweeën van de orkaan leidden de dagen erna nog tot hevige windstoten en overstromingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl