Drie wereldkampioenen: Annemiek van Vleuten, Tom Dumoulin en Chantal Blaak
NOS WielrennenAangepast

'Geweldige generatie wielrenners zorgt voor uniek WK-succes'

Niet eerder was Nederland zo succesvol op de wereldkampioenschappen wielrennen. Drie van de vier regenboogtruien bij de profs gingen naar de Oranje-equipe.

Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten grepen het goud op de tijdrit, Chantal Blaak won de wegwedstrijd. Verslaggever Han Kock blikt vanuit Bergen terug op het toernooi.

Welke van die drie titels steekt er voor jou bovenuit?

"Poeh, dat is een moeilijke", verzucht Kock. "Weet je, alle drie zijn ze op hun eigen manier heel mooi. Het goud van Van Vleuten is het verhaal van doorzettingsvermogen. Een paar jaar geleden stond ze op het punt van stoppen vanwege een liesslagaderblessure en tóch ging ze door."

"We weten allemaal wat er daarna tijdens de Spelen van Rio gebeurde. Maar uit die val heeft ze juist positiviteit en energie gehaald, ze is niet bij de pakken neer gaan zitten. Van Vleuten is een inspiratiebron voor alle wielrenners."

WK wielrennen: drie keer Nederlands goud op muziek

"Bij Tom Dumoulin zie je dat zijn talent volledig tot wasdom komt. Zijn voorsprong op de concurrentie was zo enorm groot. Het verschil tussen hem en de nummer twee, Primoz Roglic, was groter dan het verschil tussen de nummer twee en de nummer twaalf. Dumoulin weet nu waar zijn mogelijkheden liggen."

"Dat Chantal Blaak er met het goud vandoor ging, was wel een verrassing. Het was alleen niet verrassend dat een Nederlandse won. De brede overmacht was indrukwekkend. Blaak had rugdekking, maar heeft heel slim gereden en op het goede moment aangevallen."

Chantal Blaak

Toch ontbreekt er één ding: een wereldtitel bij de mannen op de weg bij de mannen.

"Tja, Leon van Bon was in 1997 de laatste die een medaille pakte, dat is twintig jaar geleden. Maar uit deze generatie renners gaat echt wel iemand een keer op het podium komen, dat kan niet missen."

Kan dat volgend jaar al?

"Ja, dat parcours wordt echt in het voordeel van de Nederlanders. In Innsbruck krijgen we volgend jaar een WK voor de klimmers, voor Dumoulin, Wout Poels of Bauke Mollema. We zijn dan in elk geval van Peter Sagan af, al krijg je dan met renners als Nairo Quintana en Vincenzo Nibali te maken."

"Gisteren was er gewoon niemand die Sagan en de andere sprinters eraf kon rijden, de klim was niet moeilijk genoeg. Het lukte de Nederlanders niet, maar de andere landen ook niet."

Sagan, drie keer op rij wereldkampioen

Het zijn schitterende tijden voor het Nederlandse wielrennen, hè?

"Natuurlijk, dit WK-succes is geen verrassing, we hebben een heel goede generatie bij de mannen én de vrouwen. Maar de KNWU moet er wel voor zorgen dat we over tien jaar ook nog goede renners hebben."

"Dat is ingewikkeld, want sinds het wegvallen van Rabobank is er weinig geld. Dat zagen we bijvoorbeeld bij het baanwielrennen. De KNWU moet heel veel balletjes hooghouden en dat is erg lastig met minder geld."

De trofee voor landenteams op de WK wielrennen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl