AFP

De Nederlanders lieten zich zondag in Bergen veel van voren zien, maar konden in de finale van het wereldkampioenschap wielrennen niet meestrijden om de titel. "Ik heb het voor de laatste kilometer nog geprobeerd, maar werd teruggepakt", zegt Tom Dumoulin, die 25ste werd. "Net voor de laatste kilometer kwam alles samen. Niki (Terpstra, red.) en ik hadden daar niet meer zo veel te zoeken. Dat is balen."

"Het ging de hele dag hard, maar wat mij betreft niet hard genoeg. Ik denk dat we als land een goede koers gereden hebben, daar mogen we trots op zijn."

De wereldkampioen tijdrijden is toch niet helemaal tevreden. "Ik had goede benen, maar kon het verschil niet maken. Ik heb niet op de goede momenten gereageerd. We zijn teleurgesteld over het resultaat en dat is wat telt."

Dumoulin: had goede benen, maar kon net het verschil niet maken

Koen de Kort en Sebastian Langeveld kijken wel met een goed gevoel terug. "We wilden de kopgroep snel terugpakken om er een harde koers van te maken", zegt De Kort. "Daarom gaf ik er met Jos van Emden op 90 kilometer van de finish een flinke snok aan. Dat pakte goed uit, maar ik had mijn kruit wel verschoten."

Langeveld: "Het parcours was echt lastig, we misten iemand met een eindschot om echt voor een sprint te gaan. Voor Dumoulin was het niet lastig genoeg."

Terpstra: gekoerst zoals gepland

"Het mooie weer was niet in ons voordeel", zegt Terpstra, die op plaats 24 de beste Nederlander werd. "Het tempo lag heel hoog waardoor je nauwelijks weg kon blijven. We hebben gekoerst zoals we gepland hadden, het was een goede koers. Maar in de sprint hebben we niks."

Ook Boom reed opvallend, hij was de enige Nederlander in een kopgroep van acht. "Ik wilde voor de grote mannen weg in de finale, daarvoor hadden we een goed groepje. In de klim moest ik even op adem komen, daardoor loste ik. In de afdaling kwam ik er weer bij, dus het ging goed."

"Op de voorlaatste beklimming zag ik Tom komen, toen trok ik me helemaal leeg om hem uit de wind te houden. Maar Tom was ook niet mega-goed, denk ik. Ik heb wat voor die jongens kunnen doen, maar het is jammer dat we net niet wegblijven."

Dat Peter Sagan er met de regenboogtrui vandoor ging, verbaasde De Kort niet. "Het is weinig verrassend, hij was de torenhoog favoriet en doet het weer. Het was lastig om echt verschil te maken. De sprinters hielden controle, iemand als Sagan krijg je er niet afgereden."

Dumoulin: "Sagan heeft best veel van achteren gezeten. Hij had zeker niet zijn beste benen ooit, maar wint wel."

Sagan wéér wereldkampioen: hattrick is compleet Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame