Getty

Peter Sagan heeft in Bergen voor de derde keer op rij de wereldtitel op de weg gepakt. De Slowaak was in een bijzonder spannende slotfase Alexander Kristoff net te snel af in de sprint.

De Australiër Michael Matthews eindigde op de derde plaats en de beste Nederlanders waren Niki Terpstra (24ste) en Tom Dumoulin (25ste). De Oranjeploeg was tot en met de finale actief betrokken bij demarrages.

Mooi rijtje

Sagan is nu de vijfde wielrenner die met drie wereldtitels achter zijn naam. Alfredo Binda, Oscar Freire, Rik van Steenbergen en Eddy Merckx gingen hem voor, maar geen van hen deed het drie keer op rij.

Het peloton trok zich al om 10.00 uur op gang voor de liefst 276,5 kilometer lange WK-wegwedstrijd. Omdat er na 60 kilometer elf rondjes volgden van 19,1 kilometer, met in elke ronde een zware helling, waren er duidelijke kanshebbers aan te wijzen voor de wereldtitel.

Sagan was de grootste favoriet, ondanks een griepje. Omdat de Slowaakse ploeg niet al te sterk was liet hij zich de hele dag niet zien. De Australiërs (voor Michael Matthews), de Belgen (voor Greg van Avermaet) en de Italianen (voor Matteo Trentin) waren wel de hele dag in touw met het in toom houden van vluchtgroepjes.

Boom mee in ontsnapping

Lars Boom zat in zo'n vluchtgroep, maar die redde het niet en pas in de laatste ronde werd het echt spannend. Met Niki Terpstra, de Belg Gilbert en de Fransman Julian Alaphilippe reden er even drie QuickStep-renners op kop.

Lars Boom is mee met een lange ontsnapping Getty Images

Alaphilippe bleef over, kreeg Gianni Moscon met zich mee, loste de Italiaan met nog vier kilometer te gaan en leek op weg naar de wereldtitel. Juist op dat moment viel de televisieverbinding weg en pas in de slotfase, in het zicht van de vaste camera's, werd duidelijk dat de Fransman was achterhaald.

Moscon werd na de finish gediskwalificeerd omdat hij een bidon die werd aangegeven uit de ploegleiderswagen te lang vasthield.

Kristoff als eerste op kop

Draaide koers draaide uit op een sprint. De Noor Kristoff ging van kop af, maar hij slaagde er niet in Sagan van zijn derde wereldtitel op rij af te houden. Matthews werd op ruime afstand derde, net voor Trentin.

Uitslag WK-wedstrijd

STER reclame