EPA

Chantal Blaak is wereldkampioen wielrennen op de weg geworden.

In het Noorse Bergen demarreerde de Nederlands kampioen op 8 kilometer voor de finish uit een kopgroep van zeven rensters, waar ook Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen in zaten. Het zestal zag de 27-jarige Blaak niet meer terug.

Blaak wint WK-goud na indrukwekkende solo

Achter Blaak sprintte de Australische Katrin Garfoot naar het zilver. De wereldkampioen van vorig jaar, Amalie Dideriksen, veroverde het brons. Annemiek van Vleuten greep net naast een medaille en eindigde als vierde.

Winnen na valpartij

De koers was lang gesloten, terwijl de favoriete Nederlandse ploeg de wedstrijd hard probeerde te maken. Amy Pieters, Lucinda Brand en Janneke Ensing vielen allemaal een voor een aan, maar hun voorsprong hield steeds niet lang stand.

Tot Chantal Blaak in de voorlaatste ronde wegsprong uit het peloton, terwijl ze niet lang daarvoor nog betrokken was bij een valpartij. De gehavende Nederlandse kreeg de Britse Hannah Barnes en een Franse Audrey Cordon met zich mee. Een ronde voor het einde kreeg ze gezelschap van Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Katrin Garfoot en Kasia Niewiadoma.

Toen Blaak haar winnende demarrage plaatste, hielden haar Nederlandse ploeggenoten de benen stil.

Derde goud

Het is de derde gouden medaille voor Nederland op het WK wielrennen, na de wereldtitels voor Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin op de individuele tijdrit. Marianne Vos was in 2013 de laatste Nederlandse vrouw die de regenboogtrui veroverde.

Regenboogtrui, goud en volkslied voor Chantal Blaak
Uitslag WK wielrennen (v)

STER reclame