NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: exoskelet, 3621 euro statiegeld en Van Gogh Museum de beste

 • Carmen Dorlo

  redacteur Online

 • Carmen Dorlo

  redacteur Online

Ruben de Sain zet de eerste stappen

Door studenten van de TU Delft lijkt het mogelijk te worden dat mensen met een dwarslaesie weer kunnen lopen. Ze hebben een exoskelet ontworpen, een soort robotpak. In december 2015 kreeg de Nederlandse verlamde man Ruben de Sain voor het eerst zo'n pak, gemaakt door een commerciële partij.

Afgelopen week probeerde hij het hulpmiddel van de studenten uit.

Studenten TU Delft maken exoskelet

En goed nieuws voor voetbalclub Quick 1888: na 67 jaar komt de KNVB-beker weer in de kantine te staan. In 1949 won de Nijmeegse voetbalclub de nationale voetbalbeker. Het was een wisseltrofee dus moest Quick de bokaal in 1950 weer inleveren.

De club wilde al jaren een replica van de beker kopen, maar daar hadden ze geen geld voor: zo'n beker kost namelijk 5000 euro.

Maar het is nu toch gelukt. "Dankzij een groep sponsoren, hebben we het geld bij elkaar gekregen", meldt Michel Dreis namens de Nijmeegse voetbalclub. De KNVB-beker wordt op zondag 24 september overhandigd.

 • Keet Marshoek
  De kratjes werden met een tractor naar de supermarkt vervoerd
 • Keet Marshoek
  De jongeren hadden een soort uitbouw gemaakt van de kratjes bier

Dit is nou humor: jongeren van een keet in de buurt van Dalfsen hebben afgelopen week in één keer zo'n duizend bierkratten ingeleverd bij de supermarkt. Ze hadden de kratten opgespaard in drie jaar tijd.

De supermarkt meldde dat alles weer retour is naar de brouwer, zodat de flesjes hergebruikt kunnen worden. Het statiegeld bedroeg volgens de Stentor 3621 euro.

Bezoekers bij een tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam

Weer is er een plek in Nederland uitgeroepen tot de beste van Europa. Deze keer het Van Gogh Museum in Amsterdam. Europese museumbezoekers vinden het museum het beste museum ter wereld.

Het Van Gogh Museum stond op nummer één, gevolgd door het Louvre en het Rijksmuseum. "Twee Nederlandse musea in de wereldtop zegt wel iets over het niveau van onze sector", zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. "Daar kunnen we trots op zijn."

Rivierdolfijn (Inia araguaiaensis) met jong

In het Amazonegebied zijn in twee jaar tijd 381 nog onbekende dier- en plantensoorten ontdekt. Onder de nieuw ontdekte soorten zijn een zogeheten vuurstaart-springaapje, een roze rivierdolfijn en een vogel die is vernoemd naar de voormalige Amerikaanse president Obama. De wetenschappelijke naam van die vogel is nystalus obamai.

De organisatie schat dat 80 procent van alle dier- en plantensoorten in het gebied nog moet worden ontdekt. "Het verbinden van kennis van plant- en diersoorten aan technologische ontwikkelingen kan heel interessante informatie opleveren, bijvoorbeeld over nieuwe behandelmethodes bij ziekten en over nieuwe voedingsmiddelen", aldus de coördinator van het onderzoeksproject, de Braziliaan Ricardo Mello,

Springaapje (calicebus miltoni)

Laten we dit overzicht weer afsluiten met een grappig filmpje met honkballer Taylor Davis van de Iowa Cubs. Iedere wedstrijd zoekt hij opnieuw de camera's op en kijkt hij met een ijzige blik in de lens.

Of hij nu zijn medespelers een high five geeft, handtekeningen uitdeelt aan jonge fans of klaarstaat achter de thuisplaat als catcher: in elke positie weet Davis de camera te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl