NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: jongen van 12 helpt politie en speciaal festival voor ouderen

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

De politie in Aalsmeer kreeg afgelopen hulp uit onverwachte hoek: een vermiste, dementerende vrouw werd teruggevonden door een 12-jarige jongen. Nadat zijn vader een Burgernet-oproep kreeg, ging het kind op onderzoek uit.

De jongen fietste door de wijk en vond na enkele straten iemand die aan het signalement voldeed. Hij sprak de oude vrouw aan en vertelde haar dat ze gezocht werd door de politie. Daarna bracht hij de vrouw naar haar huis.

De jongen werd bedankt door de politie. Hij kreeg een rondleiding en mocht een politieauto van dichtbij bekijken.

Ouderen die een feestje bouwen, klinkt leuk toch? Forever Young is een festival waar je alleen heen mag als je 65+ bent of als je iemand begeleidt die ouder is dan 65.

Organisator Sietse Dugour (37) wil met het festival bereiken dat ouderen meer contact met elkaar krijgen. Zijn inspiratie? "Mijn oma van 94. Zij heeft maar vijf gesprekken per week, met al onze familieleden één. Maar dat is voor een mens hartstikke weinig."

"Eenzaamheid is echt een heel groot probleem onder ouderen en daar hopen we met dit festival wat tegen te doen", zegt Sietse. Van eenzaamheid hebben de ouderen op het festival geen last; er zijn 6000 kaartjes verdeeld.

Forever Young festival NOS op 3

En goed nieuws voor aardappelboeren: aardappels hoeven niet meer bespoten te worden en hebben geen last meer van een verwoestende schimmelziekte. Het Wageningse veredelingsbedrijf Solynta heeft aardappelrassen ontwikkeld die immuun zijn voor de gevreesde schimmelziekte phytophthora. Niet door genetische modificatie maar door de eeuwenoude techniek van veredeling.

Uitgebrande Grenfell Tower

Er is een lichtpuntje aan de horizon voor de overlevenden van de brand van Grenfell Tower in Londen. De stad gaat tientallen miljoenen uitgeven om ze een nieuw vast onderkomen te geven.

De woningen worden gekocht in de buurt van waar de toren stond, in de wijken North Kensington, Ladbroke Grove, Notting Hill en Holland Park. Omdat dat de duurste plekken van de Britse hoofdstad zijn, is dat een flinke uitgave.

De eerste huurders moeten binnen zes weken hun nieuwe woning gaan betrekken.

Reddingswerkers halen een van de jongens onder het puin vandaan

Op het Italiaanse eiland Ischia hebben reddingswerkers uren na de aardbeving van maandag nog drie kinderen onder het puin vandaan gehaald.

Een baby van zeven maanden werd gevonden en zijn twee broertjes werden enkele uren na elkaar gered.

Winnares Mavis Wanczyk (r) met haar cheque.

Het was waarschijnlijk de beste dag van haar week, haar jaar en misschien wel haar leven: afgelopen donderdag won Mavis Wanczyk de grootste prijs die ooit op één lot is gevallen in de VS. Het prijzengeld is bruto bijna 650 miljoen euro.

De avond van tevoren verzuchtte ze nog tegen een collega: "Ik win toch niet. Het is gewoon een onzinnige droom." Ze heeft 32 jaar op de administratie gewerkt van een ziekenhuis in Springfield, maar gaat nu haar baas bellen dat ze niet meer komt.

Wanczyk had vijf loten gekocht. Het winnende lot bestond uit verjaardagen van haar gezin.

Laten we dit overzicht afronden met iets grappigs. Met een filmpje van iemand die van een brug af springt en vreselijk gewond raakt, hoopte de provincie Zeeland te voorkomen dat jongeren dergelijke toeren uithalen. Maar het filmpje heeft een ander effect op jongeren: ze krijgen de slappe lach én springen alsnog, merkte Omroep Zeeland.

Waarschuwingsfilmpje veroorzaakt slappe lach

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl