NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: demente mensen blij door musea en economie groeit maar door

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Het Van Abbemuseum in Eindhoven

We beginnen het overzicht met fijne resultaten van een onderzoek: mensen met dementie worden blijer van museumbezoek. Vaak zorgt zo'n uitstapje er ook voor dat het contact met dierbaren beter wordt, blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De onderzoekers constateren dat de stemming van alle deelnemers duidelijk verbeterd was na het bezoek aan een museum. Ze waren niet alleen blijer, ook ontstond beter contact tussen de demente bezoekers en de begeleiders. "Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed", zegt een familielid.

Volgens de Amsterdamse onderzoekers begonnen alzheimerpatiënten soms ineens te praten, terwijl ze thuis weinig zeggen.

En Nederlands trots in Maleisië: het Nederlandse voormalig fotomodel Dennis Verbaas uit Lisse is zondag in Maleisië getrouwd met Tunku Tun Aminah Maimunah, de enige dochter van Sultan Ibrahim Iskandar van Johor. Dat is een van de negen sultanaten van Maleisië.

Economie blijft maar groeien

En weer goed economisch nieuws! Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de verwachting van de economische groei voor dit jaar en volgend jaar fors naar boven bijgesteld. Dit jaar komt de groei uit op 3,3 procent, denkt het CPB.

Het zou de eerste keer zijn sinds de crisis in 2007 uitbrak dat de groei boven de 3 procent uitkomt. In juni verwachtte het CPB nog bijna een procentpunt minder groei voor 2017: 2,4 procent.

Door de groeiende economie komt er bij de overheid meer belastinggeld binnen en wordt er minder uitgegeven aan uitkeringen. En dat is goed voor de overheidsfinanciën.

De formatie-onderhandelaars zijn blij met het nieuws dat de Nederlandse economie sterk gegroeid is.

Het Werkplein van het UWV in Amsterdam

En ook de werkloosheid blijft dalen. Het aantal mensen dat op zoek is naar werk is weer verder gedaald en het aantal mensen met een baan is gestegen.

De geregistreerde werkloosheid bedroeg in de maand juli 436.000 mensen. Dat is 4,8 procent van de beroepsbevolking, in juni was dat nog 4,9 procent, meldt het CBS. Het aantal werklozen nam de laatste drie maanden met 7000 mensen per maand af.

Raket-ijsjes

Na een operatie hebben waterijsjes zo zijn voordelen, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Patiënten die na een galblaasoperatie een waterijsje kregen, hadden een kwart minder behoefte aan morfine.

"We denken dat het effect komt door de aanwezigheid van suiker in de mond. De suiker zorgt voor het vrijkomen van endorfine, een pijnstiller die het lichaam zelf aanmaakt", vertelde Marieke Niesters, hoofdonderzoeker van deze studie. "Deze natuurlijke pijnstiller werkt hetzelfde als morfine. Mogelijk zorgt ook het sabbelen op het ijsje voor een positief effect, maar dit weten we niet zeker."

De wortel was door de ring heen gegroeid

In Canada heeft een hoogbejaarde vrouw een hele speciale dag gehad afgelopen week. Ze heeft haar verlovingsring die ze jaren geleden kwijtraakte, teruggevonden op een bijzondere plek. Het sieraad zat om een wortel in haar moestuin.

Mary Grams (84) uit de plaats Armenia dacht dat ze haar ring nooit meer zou terugzien. Haar schoondochter vond het sieraad een paar dagen geleden tijdens het oogsten van wortels uit de moestuin bij het huis waar zij en de zoon van Grams inmiddels wonen. Ze zag de ring rond een van de wortels. "Het kon niet anders dan dat die van mijn schoonmoeder moest zijn, omdat er nooit andere vrouwen hier hebben gewoond."

Verlovingsring rond wortel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl