IJsjes
NOS NieuwsAangepast

Minder morfine nodig na operatie door eten van waterijsjes

Een raketje of een perenijsje: verkoelend als het warm weer is, maar ook na een operatie hebben waterijsjes zo zijn voordelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Patiënten die na een galblaasoperatie een waterijsje kregen, hadden een kwart minder behoefte aan morfine.

Maar wat heeft een ijsje wat een pijnstiller ook heeft? "We denken dat het effect komt door de aanwezigheid van suiker in de mond. De suiker zorgt voor het vrijkomen van endorfine, een pijnstiller die het lichaam zelf aanmaakt", zegt Marieke Niesters, hoofdonderzoeker van deze studie. "Deze natuurlijke pijnstiller werkt hetzelfde als morfine. Mogelijk zorgt ook het sabbelen op het ijsje voor een positief effect, maar dit weten we niet zeker."

Overigens red je het na een operatie niet alleen op een ijsje. "Je hebt nog steeds morfine nodig, maar wel iets minder." En deze vermindering van medicijnen is van belang. Niesters: "Medicijnen hebben bijwerkingen, dus je wilt altijd zo min mogelijk gebruiken."

Keelpijn

Het onderzoek is uitgevoerd bij honderd mensen bij wie de galblaas is verwijderd. "Het zou heel goed kunnen dat ijsjes ook werken na andere operaties, maar dat hebben we niet onderzocht."

Het gebruik van ijsjes als pijnstiller wordt nu alleen nog in verband gebracht met pijn vlak na een operatie. "Mensen die net geopereerd zijn kunnen geen maaltijd eten en ze hebben vaak last van een droge mond en keelpijn. Een ijsje is daarom een handige uitkomst. Of waterijsjes ook werken bij chronische pijn is veel lastiger te onderzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl