Mandy van den Berg, Danielle van de Donk en Kika van Es tonen de beker voor de huldiging ANP

Wat een feest was het afgelopen zondag en maandag! De Nederlandse voetbalsters werden Europees kampioen en overal in het land werd meegevierd. Niet alleen keken er meer dan 4 miljoen mensen naar de finale tegen Denemarken, ook kwamen er duizenden mensen naar de huldiging in Utrecht.

De kranten, mensen én Utrecht kleurden oranje en er werd gefeest. Ook door de vrouwen zelf, natuurlijk.

En nog meer nieuws in Utrecht. Daar is namelijk een nieuw type biologische hartklep, die vooral voor jonge patiënten potentie heeft, ontwikkeld. De 27-jarige Kiki Bleeker heeft de Nederlandse primeur van de klep gekregen en onderging vijf weken geleden de operatie in het UMC Utrecht.

"De verwachting is dat mijn nieuwe hartklep een leven lang meegaat", zegt Bleeker. "Daar ben ik heel blij mee."

De nieuwe klep is ontwikkeld door Edwards Lifesciences. Het bedrijf deed daar tien jaar over. "Dit nieuwe type hartklep is net als andere biologische kleppen gemaakt van dierlijk materiaal, rund. Maar het heeft een speciale coating die de hartklep kalkbestendig maakt. Daardoor kan deze potentieel een leven lang mee", legt Willem Suyker, hoogleraar thoraxchirurgie uit.

Primeur UMC Utrecht: nieuwe hartklep die langer meegaat

Een hond als therapeut: het helpt de 8-jarige Alexander. "Bij Bente en Rags kan ik meer mezelf zijn," zegt Alexander. "De honden geven me meer zelfvertrouwen." Jaarlijks helpen deze 'therapiehonden' honderden Nederlandse jongeren die kampen met uiteenlopende gedrags- en psychische problemen.

Alexander is inmiddels al een aantal maanden bezig met de hondentherapie en voelt zich stukken beter. "Ik voel zo'n groot verschil met eerst. Ik zit nu veel lekkerder in mijn vel." Moeder Belinda beaamt dat: "Het is een wereld van verschil. We zien en horen hem weer lachen. Het is een blijer mannetje geworden, dat zijn eigen talenten weer ziet."

Therapiehonden maken Alexander weer blij

Niets zien en toch kunnen genieten van een potje gamen. Sven van de Wege (31) gamet puur op de geluiden die hij hoort. "Elke beweging heeft een apart geluidje in het spel. Zo kan ik precies horen welke bewegingen mijn tegenstanders maken. En weet ik hoe ik moet reageren."

Terwijl op het scherm te zien is hoe Sven met zijn character vecht tegen een vrouw kan hij, met zijn koptelefoon op, exact beschrijven wat er gebeurt. "Ze springt, ze bukt, ze geeft me een knietje." Niet veel later slaat hij haar knock-out.

Sven is goed in Streetfighter. Zo goed zelfs dat hij sinds een aantal maanden wedstrijden speelt. Tegen mensen die gewoon kunnen zien en zelfs professioneel gamen. Dit weekend speelt hij een toernooi in Birmingham. Als 'Blindwarriorsven'.

Sven is blind en gamet met profs

Dafne Schippers zal vandaag ongetwijfeld wakker zijn geworden met een glimlach van oor tot oor. De Utrechtse prolongeerde vrijdagavond haar wereldtitel op de 200 meter.

Voor de mensen die haar race niet hebben gezien, of net als de 'gouden' Schippers ook nog even willen nagenieten: bekijk hier haar overwinning op muziek.

De gouden race van Schippers, nog even nagenieten Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Supermarkt Aldi stopt met de verkoop van plastic draagtassen. In de winkels zullen vanaf volgend jaar alleen stevigere tassen worden verkocht, die meerdere keren te gebruiken zijn. Daarmee is Aldi de eerste grote supermarkt die de plastic tas in de ban doet.

"Het weggooien van tasjes behoort voor Aldi tot het verleden", zegt Nadie Winde, manager corporate responsibility bij Aldi.

Dat is maar een van de vele initiatieven van organisaties, winkels en de overheid om Nederland te verduurzamen. En er volgen de komende jaren waarschijnlijk nog veel meer. NOS op 3 maakte een overzicht.

Goed nieuws voor een Australische vrouw: haar trouwring is in de woestijn teruggevonden. Op het politiebureau in Birdsville werd maandag een ring binnengebracht. Een wandelaar vond hem in het zand van de Simpsonwoestijn.

De politie plaatste een foto van het sieraad op Facebook en die werd duizenden keren gedeeld. De eigenaresse van de ring kreeg het bericht onder ogen en zag meteen dat het haar verloren ring was. Ze was haar trouwring in juni kwijtgeraakt tijdens een tocht door de Simpsonwoestijn.

De woestijn ligt in het verlaten westen van de deelstaat Queensland en meet 176.000 vierkante kilometer, meer dan twee keer groter dan de Benelux. "De kans dat je de lotto wint is waarschijnlijk groter", zei een politiewoordvoerder.

Neushoorn Wiesje Burgers' Zoo

En iets luchtigs om dit overzicht mee af te sluiten: Burgers' Zoo in Arnhem heeft er sinds donderdag een neushoorntje bij. Wiesje werd rond 22.15 uur geboren. De bevalling van moeder Izala was live op YouTube te volgen.

Met Wiesje gaat het goed. "Ze drinkt goed en loopt goed met haar moeder mee. Perfect eigenlijk", aldus de dierentuin.

STER reclame