NOSop3

De Aldi-tas verdwijnt, gaan al deze dingen ook op de schop?

ANP

Aldi stopt met de verkoop van plastic draagtassen. In de winkels worden vanaf volgend jaar alleen stevige tassen verkocht, die langer meegaan.

Dat is maar een van de vele initiatieven van organisaties, winkels en de overheid om Nederland te verduurzamen. En er volgen de komende jaren waarschijnlijk nog veel meer.

'Welke?', vroegen we de directeur van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, Vera Dalm. Zij voorspelt dat de tien groene verbeteringen hieronder er binnen vijf jaar zeker zullen komen.

Gemiddeld bestaat 5,4% van het huisvuil uit luiers en incontinentiemateriaal ANP

1. Luierbibliotheken

Gemeentes openen luierbibliotheken. Jonge ouders krijgen gratis wasbare luiers die ze zelf kunnen wassen of de mogelijkheid een abonnement af te sluiten op een ophaalservice van vieze luiers. Klinkt misschien als een ver-van-je-bedshow? Nee hoor, de gemeente Breda experimenteert er al mee.

2. Geen gratis kartonnen bekers meer bij de koffie

Op het station krijg je niet langer zo maar een bekertje bij je koffie. Bij de kassa staan twee prijzen voor koffie: eentje voor koffie als je je eigen kop hebt meegebracht en eentje - met toeslag - voor als je een wegwerpbeker wilt.

3. Ja/ja-stickers

Wederom een maatregel waar een gemeente al mee bezig is. Amsterdam wil de massale verspreiding van reclamefolders tegengaan en het daarom standaard maken dat mensen géén reclame door de bus krijgen. En als je dat nou wel wilt, dan kun je een ja/ja-sticker op de bus plakken. Het is alleen nog niet ingevoerd, omdat er een rechtszaak is aangespannen vanuit de reclamewereld.

Festivalgangers met een biertje op Pinkpop ANP

4. E-tickets worden écht e-tickets

Nu staat er nog vaak op de ticket dat je hem moet printen voordat je de poortjes door kan (met veel stress tot gevolg als je ze toch op je werk hebt laten liggen), maar daar gaan festivals en poppodia verandering in brengen, denkt Dalm. Ze zetten op het kaartje dat je het voortaan niet meer uit hoeft te printen, maar gewoon met je telefoon kan laten zien.

5. Belasting op tegels en kunstgras

Door klimaatverandering valt er steeds meer regen en in ons betegelde land kan dat water nauwelijks meer weg. Gevolg: de riolen en tunnels overstromen bij iedere flinke bui. Terwijl hier een makkelijke oplossing voor is: minder tegels en kunstgras, en meer gras en tuin waar het water vanzelf kan weglopen. Gemeentes gaan dit stimuleren, denkt Dalm.

En ook dit is niet uit de lucht gegrepen, de gemeente Werkendam, Aalburg en Woudrichem kwam vorige maand namelijk al met het idee van tuintegeltaks.

ANP

6. Overal watertappunten

Het is niet langer nodig om overal van die vervuilende plastic waterflesjes te kopen. Je neemt gewoon overal je eigen fles mee naartoe die je dan bij watertappunten in openbare ruimtes kunt bijvullen met kraanwater.

7. Nieuwe baan? Businesscard erbij!

Werkgevers geven niet langer lease-auto's weg bij nieuwe banen: ze geven je ook de optie om een mobiliteitskaart te nemen. Dat is een kaart waarmee je het ov kunt nemen en, als het echt nodig is, een auto kan huren.

Opladen van een elektrische auto langs de snelweg ANP

8. Lantaarnpaal= oplaadpunt

Iedere nieuwe lantaarnpaal die wordt gebouwd, krijgt voortaan een oplaadpunt voor elektrische auto's. Dan hoef je ook niet meer zo te dringen om een plekje bij de oplader.

9. Weg met die parkeergarage in de stad

Steden bouwen geen parkeergarages meer in het centrum en vooral niet op plekken waar een treinstation in de buurt is. Zo nemen ze de prikkels bij bezoekers weg om er met de auto heen te gaan.

10. Twee voor de prijs van één-tegoedbonnen

Lidl experimenteerde er al mee en andere supermarkten zullen volgen: de twee voor de prijs van één-tegoedbon.

Als je twee courgettes voor de prijs van één koopt, hoef je ze niet allebei meteen mee te nemen. Je kunt er ook één meenemen en een bon voor de tweede vragen. Handig als je in je eentje woont (of liever niet 2 dagen achter elkaar courgettesoep eet). Die tweede courgette mag je de volgende week ophalen. Zo, weer een rotte, groene rakker bespaard!