Bezoekers kijken naar het schilderij 'Zonnebloemen'
NOS NieuwsAangepast

Europeanen vinden Van Gogh Museum beste ter wereld

Europese museumbezoekers vinden het Van Gogh Museum in Amsterdam het beste museum ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit, die achttien beroemde kunstinstellingen vergeleek.

De onderzoekers selecteerden musea uit tien landen van over de hele wereld op basis van de jaarlijkse bezoekersaantallen. Vervolgens werd zo'n 12.000 mensen uit deze landen gevraagd wat ze van de collecties, inrichting en reputatie van de geselecteerde musea vonden.

Wereldwijd gezien kwam het Louvre in Parijs als beste uit de bus. Het museum wordt geprezen om zijn fraaie kunstwerken en lange geschiedenis.

'Trots'

Europese respondenten schatten Nederlandse kunstinstellingen hoog in. Zij zetten het Van Gogh Museum op nummer één, gevolgd door het Louvre en het Rijksmuseum. "Twee Nederlandse musea in de wereldtop zegt wel iets over het niveau van onze sector", zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. "Daar kunnen we trots op zijn."

Het Van Gogh Museum scoort zo hoog omdat het erfgoed tentoonstelt, een educatieve functie heeft en verantwoord omgaat met financiële middelen. Iets wat ook geldt voor het Rijksmuseum. Ook de goede reputatie van Amsterdam en Nederland speelt een rol, zeggen de onderzoekers.

Het Shanghai Museum en het Centro Cultural Banco do Brasil in Rio de Janeiro scoorden laag, ook bij respondenten uit Azië en Zuid-Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl