NOS Nieuws

Honderden nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in Amazonegebied

  • AFP
    Rivierdolfijn (Inia araguaiaensis) met jong
  • AFP
    Springaapje (Calicebus miltoni)
  • AFP
    Killivisje (Maratecoara gesmonei)

Natuuronderzoekers hebben in het Amazonegebied in twee jaar tijd 381 nog onbekende dier- en plantensoorten ontdekt. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) meldt dat tijdens de expeditie gemiddeld elke twee dagen een nieuwe soort is aangetroffen.

Onder de nieuw ontdekte soorten (zie ook kader) zijn een zogeheten vuurstaart-springaapje, een roze rivierdolfijn en een vogel die is vernoemd naar de voormalige Amerikaanse president Obama. De wetenschappelijke naam van die vogel is nystalus obamai.

Toch nog weinig bekend

Eerdere onderzoeken leverden ook al honderden nieuwe soorten op. Maar volgens het WNF zitten er nog steeds grote gaten in de wetenschappelijke kennis over het Amazonegebied.

De organisatie schat dat 80 procent van alle dier- en plantensoorten in het gebied nog moet worden ontdekt. De coördinator van het onderzoeksproject, de Braziliaan Ricardo Mello, zegt op de website van het WNF dat het nodig is dat de biodiversiteit van het gebied bekend wordt.

"Het verbinden van kennis van plant- en diersoorten aan technologische ontwikkelingen kan heel interessante informatie opleveren, bijvoorbeeld over nieuwe behandelmethodes bij ziekten en over nieuwe voedingsmiddelen," aldus Mello.

Grote zorgen

Het WNF maakt zich, net als andere milieu-organisaties, grote zorgen over de bescherming van het Amazonewoud.

De Braziliaanse president Temer besloot vorige week nog om een deel van het regenwoud open te stellen voor mijnbouw. Een week later werd dat besluit door de rechter teruggedraaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl