NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 1 september: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Vandaag is het wisselend bewolkt met soms wat ruimte voor de zon. Landinwaarts kans op een stevige bui, mogelijk met onweer. Het wordt zo'n 20 graden.

Wat heb je gemist?

Bondscoach Dick Advocaat zegt dat hij is geschrokken van het spel van Oranje. Het WK is voor het Nederlands Elftal ver weg na de 4-0 nederlaag van gisteravond tegen Frankrijk. Nederland staat nu vierde in de poule. Er is volgens Advocaat matig gepresteerd en een aantal spelers was niet fit genoeg.

Daarnaast speelde Oranje ruim een half uur met een man minder, omdat Kevin Strootman een rode kaart kreeg. De bondscoach ziet nog wel mogelijkheden: als Nederland de resterende drie wedstrijden wint, bestaat de kans dat ze alsnog de play-offs halen. Ook Robin van Persie blijft optimistisch.

Dick Advocaat: matige prestatie

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars slaan de handen ineen om de prijzen van medicijnen omlaag te krijgen. Ze gaan gezamenlijk dure geneesmiddelen inkopen. Ze hopen zo sterker te staan tegenover farmaceutische bedrijven.

Volgend jaar start een pilot met medicijnen voor patiënten met leukemie.

Australië gaat de Filipijnen helpen bij de strijd tegen IS-militanten. Speciale eenheden gaan Filipijnse troepen trainen en adviseren. De Australiërs gaan niet zelf meevechten.

Het Filipijnse leger is op het zuidelijke eiland Mindanao al maanden verwikkeld in een felle strijd tegen aan IS-gelieerde militanten. Ondanks hevige bombardementen en luchtaanvallen door het leger zijn nog altijd niet alle strijders verdreven.

Militairen in het zuiden van de Filipijnen

In Zandvoort is een minderjarige joyrider een kebabzaak binnen gereden. De jongen was "een jaar of 14", zegt de politie. Hij werd vannacht achtervolgd door de politie en reed bij een splitsing rechtdoor, dwars door de pui van de kebabzaak. Een man die binnen was, raakte gewond. De joyrider is aangehouden.

Joyrider rijdt kebabzaak binnen in Zandvoort

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat rijden vanaf nu met een blauw zwaailicht en een sirene. Rijkswaterstaat heeft de officiële status van hulpverleningsdienst gekregen, zodat ze die lichten mogen voeren en bij ongelukken sneller ter plaatse zijn.

Voorheen reden auto's en motoren van Rijkswaterstaat met oranje zwaailichten en zonder sirene. De afgelopen twee jaar werd al een proef gedaan en daaruit bleek dat de auto's met blauw licht en een sirene gemiddeld 20 procent sneller op de plek van het ongeluk zijn, omdat ze beter zichtbaar en herkenbaar zijn.

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat demonstreren het blauwe zwaailicht

Verder vandaag...

Oud-PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch wordt geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem. Hij volgt Herman Kaiser op, die om gezondheidsredenen het werk had neergelegd.

Moslims vieren het Offerfeest, het belangrijkste feest van de islam. Een dier offeren is overigens niet verplicht, een donatie aan een goed doel mag ook.

En het Nederlands Kamerkoor brengt alle 150 psalmen van 150 verschillende componisten uit duizend jaar koormuziek. Met het project in Utrecht viert het koor zijn tachtigste verjaardag.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl