Filipijnse militairen op Mindanao
NOS Nieuws

Australische elite-eenheden gaan Filipijnen helpen bij strijd tegen IS

Australië stuurt speciale eenheden naar de Filipijnen om te helpen bij de strijd tegen IS-militanten. Australische media melden dat Manilla heeft ingestemd met de hulp, die behelst dat Australiërs Filipijnse troepen gaan trainen en adviseren. De Australiërs gaan niet zelf meevechten.

Het Filipijnse leger is op het zuidelijke eiland Mindanao al maanden verwikkeld in een felle strijd tegen aan IS-gelieerde militanten. In mei trokken honderden strijders van Maute, een relatief nieuwe groepering, naar de de stad Marawi. Ondanks hevige bombardementen en luchtaanvallen door het leger zijn nog altijd niet alle strijders verdreven.

Massale vlucht

De strijd op Mindanao heeft geleid tot een grote vluchtelingenstroom: honderdduizenden Filipijnen zijn op de vlucht geslagen. Volgens de regering vielen er bij de strijd tot nu toe 800 doden, overwegend militanten maar ook militairen en tientallen burgers.

Het Filipijnse leger verwelkomt de steun van Australië, dat al actief is met patrouillevliegtuigen. Een woordvoerder benadrukte dat de Australiërs op afstand blijven en niet zelf mee zullen vechten, ook omdat de grondwet verbiedt dat buitenlandse strijdkrachten actief zijn in het land. "We hebben een gezamenlijke vijand, terrorisme is niet alleen het probleem van de Filipijnen."

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop had president Duterte afgelopen maand bij een bezoek aan Manilla steun aangeboden. Ze vergeleek de situatie in de Filipijnen toen met die in Irak, waar Australië ook actief is in de strijd tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl