NOS VoetbalAangepast

Kansloze nederlaag Oranje, WK nog verder weg

WK-kwalificatie: Frankrijk-Nederland

De kans dat het Nederlands elftal zich plaatst voor het WK van komend jaar is na een nieuwe nederlaag in de kwalificatiereeks nog kleiner geworden. In Saint-Denis verloor een armzalig Oranje, dat ruim een half uur met tien man speelde, kansloos met 4-0 van een superieur Frankrijk.

Goed nieuws kwam er uit Sofia, waar Bulgarije verrassend met 3-2 won van Zweden. Daardoor houdt Oranje een sprankje hoop op deelname aan het toernooi in Rusland.

Griezmann

Les Bleus kwam na minder dan een kwartier spelen verdiend op 1-0 dankzij Antoine Griezmann. De spits sneed na een simpele één-twee met Olivier Giroud ongestoord door de verdediging, waarna keeper Jasper Cillessen zich liet foppen met een bal door de benen.

Frankrijk had via Paul Pogba en Layvin Kurzawa kansen op een grotere voorsprong, maar verzuimde het overwicht te bekronen met meer goals. Nederland kwam in de eerste helft niet verder dan een afzwaaier van Georginio Wijnaldum.

Bondscoach Dick Advocaat wisselde in de rust Wesley Sneijder voor Tonny Vilhena, al had dat nauwelijks effect. Na een rode kaart voor Kevin Strootman (twee keer geel), creëerde Oranje zowaar een kans. Arjen Robben kon vrij inkoppen na een afgemeten voorzet van Quincy Promes, maar de aanvoerder raakte de bal totaal verkeerd.

Kort daarvoor voorkwam Cillessen onheil bij een inzet van Pogba, maar even later zorgde uitblinker Thomas Lemar met een schitterend schot toch voor de 2-0.

Niet lang daarna maakte Lemar zijn tweede, nadat drie spelers van Frankrijk een vrije doortocht hadden gekregen richting het Nederlandse doelgebied. In blessuretijd raakte Robben nog de lat, waarna invaller Kylian Mbappé de afstraffing met het vierde Franse doelpunt compleet maakte.

Oranje vierde

Nederland staat nu vierde in de poule, op zes punten van koploper Frankrijk. Zweden heeft drie punten meer en Bulgarije twee. Als Nederland de resterende drie duels wint kan het alsnog als tweede eindigen.

Mocht Oranje in punten gelijk komen met een ander land, dan telt eerst het doelsaldo, dan pas het onderlinge resultaat. Mocht dat in het voordeel van de ploeg van Advocaat zijn, dan moet Nederland ook nog eens hopen dat het tot de beste acht nummers twee behoort.

De stand in groep A, de groep van Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl