Reuters
NOS NieuwsAangepast

Trumps topadviseur Steve Bannon weg uit Witte Huis

President Trumps topadviseur Steve Bannon verlaat het Witte Huis. Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zegt dat met Bannon is afgesproken dat het vandaag zijn laatste werkdag is. Volgens Amerikaanse media had Bannon geen keus. Hem was verstaan gegeven dat hij zelf kon vertrekken of ontslagen zou worden.

Er werd al langer gespeculeerd over Bannons ontslag. Toen Trump dinsdag tijdens een persconferentie naar de toekomst van zijn adviseur werd gevraagd zei hij: "We zullen zien wat er met meneer Bannon gebeurt." Hij verdedigde Bannon toen als een "goed mens" en "geen racist".

Breitbart

Bannon is per direct teruggekeerd bij Breitbart, het nieuwsplatform dat hij leidde voordat hij Trumps campagneleider werd. Volgens een online verklaring van Breitbart leidde hij de afgelopen avond al een redactievergadering.

Bannon is niet de eerste naaste medewerker van Trump die vertrekt of is ontslagen. Eerder legden nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn, directeur communicatie Mike Dubke, stafchef Reince Priebus, woordvoerder Sean Spicer en zijn opvolger Anthony Scaramucci hun functie neer.

Hollandse Hoogte
Trump in januari met zijn toenmalige adviseurs Flynn en Bannon

Bannon lag onder meer onder vuur vanwege conflicten met andere stafmedewerkers van de president, onder wie toenmalig stafchef Priebus, nationaal veiligheidsadviseur H.R. McMaster en Trumps schoonzoon Jared Kushner. Ook werd hem verweten veel te lekken naar de media.

Volgens CNN kwam Bannons ontslag in een stroomversnelling nadat hij deze week een interview had gegeven waarin hij president Trump tegensprak over onder meer de kwestie Noord-Korea. Bannon zei dat er geen militaire oplossing is voor de nucleaire crisis met de Koreanen. "Ze hebben ons", zei de topadviseur. Trump die Noord-Korea vorige week met "vuur en furie" dreigde, zou daar woedend over zijn geweest.

The New York Times berichtte vanavond dat Bannon al op 7 augustus zijn ontslag had ingediend en dat dat begin deze week bekend werd gemaakt. Het werd uitgesteld door de gebeurtenissen in Charlottesville en de nasleep daarvan.

Alt-right

De oerconservatieve Bannon werd half augustus vorig jaar Trumps campagneleider. Daarvoor was hij onder meer de topman van de site Breitbart, naar Bannons eigen zeggen een platform voor alt-right. Na de verkiezingsoverwinning van Trump werd hij de belangrijkste strategisch adviseur van de president.

Hij werd gezien als iemand die veel invloed had op de koers van president Trump. Zo was hij nauw betrokken bij het omstreden inreisverbod voor moslims en was hij een voorstander van het vertrek van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs.

Tegen het persbureau Bloomberg zegt Bannon nu dat hij aan de zijde van Trump zal blijven vechten tegen het establishment. "Mocht er enige twijfel bestaan, laat me dan verduidelijken: ik verlaat het Witte Huis en ga voor Trump door het vuur tegen zijn tegenstanders - op Capitol Hill, in de media en in het Amerikaanse bedrijfsleven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl