Michael Flynn en president Trump
NOS NieuwsAangepast

Topadviseur Trump stapt op om rel over gesprek met de Russen

De omstreden nationale veiligheidsadviseur van president Trump, Michael Flynn, is opgestapt. Flynn kwam in opspraak door zijn contacten met de Russen. Hij zou al voor de inauguratie van Trump met de Russische ambassadeur in Washington gesproken hebben over de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Flynns vertrek komt binnen een maand na zijn aantreden als topadviseur. Zijn post wordt voorlopig waargenomen door generaal Keith Kellogg, totdat er een opvolger is benoemd. Een naam die in Amerikaanse media rondgaat is die van oud-CIA-directeur David Petraeus.

Een reactie uit Moskou liet niet lang op zich wachten. Volgens de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Russische Doema, Kosatsjev, zijn er twee verklaringen voor het gedwongen vertrek van Flynn: ófwel Trump is zijn onafhankelijkheid kwijt en heeft zich in de hoek laten zetten, ofwel de hele regering-Trump is "geïnfecteerd" met russofobie, anti-Russische gevoelens.

Waarschuwing

Topambtenaren van het ministerie van Justitie zouden het Witte Huis al weken geleden hebben gewaarschuwd dat Flynn kwetsbaar voor Russische chantage zou zijn, vanwege zijn telefonische contact met de ambassadeur, zeggen bronnen tegen persbureau AP.

Flynn belde met de Russische ambassadeur nadat voormalig president Obama eind december nieuwe sancties tegen de Russen had ingesteld. Obama hield Moskou verantwoordelijk voor het hacken van de computers van de Democratische Partij en andere politieke organisaties tijdens de verkiezingscampagne. Het Kremlin reageerde ongewoon kalm op die nieuwe strafmaatregelen.

Afgeluisterd

Zelf zei Flynn dat hij de Russische ambassadeur had gebeld om hem een gelukkig nieuwjaar te wensen, en een telefoongesprek tussen Trump en Poetin te regelen voor na de inauguratie. Maar Amerikaanse veiligheidsdiensten luisterden het gesprek af en hoorden hoe Flynn de opheffing van de nieuwe sancties besprak. Het is niet duidelijk in welke bewoordingen hij dat deed.

Toen Flynn met de ambassadeur belde was hij nog niet in functie, en daarom handelde hij strafbaar. Volgens de Amerikaanse wetgeving is het verboden voor burgers om diplomatiek contact te hebben met ambassadeurs.

Michael Flynn stapt op om rel

Bovendien heeft Flynn waarschijnlijk gelogen over het gesprek. Volgens een functionaris van het Witte Huis bood hij eerder zijn excuses aan aan vice-president Pence voor de controverse. Pence had toen al, op basis van zijn gesprekken met Flynn, publiekelijk tegengesproken dat de topadviseur met de Russen over de sancties heeft gesproken.

Flynn krabbelde later terug; hij zei niet te kunnen uitsluiten dat de sancties ter sprake zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl