Donald Trump met Reince Priebus in het Witte Huis (archief)
NOS NieuwsAangepast

Trump vervangt stafchef Priebus

President Trump heeft in een tweet laten weten dat hij zijn stafchef in het Witte Huis, Reince Priebus, vervangt. De plaats van Priebus wordt ingenomen door John Kelly, die nu minister van Binnenlandse Veiligheid van de VS is.

Priebus had een conflict met Trumps nieuwe communicatiedirecteur, Anthony Scaramucci. Scaramucci beschuldigde Priebus van het lekken van informatie naar de pers. Ook zou de oud-stafchef maandenlang de komst van Scaramucci naar het Witte Huis hebben tegengehouden.

In interviews wilde Priebus niet reageren op de aanvallen van Scaramucci. Nu zegt hij dat hij zelf zijn ontslag heeft aangeboden na "een goed gesprek met de president". Verder zegt hij dat hij Trump steunt in zijn besluit om John Kelly aan te nemen. "Verandering is goed, dit is goed voor het Witte Huis. Ik ben en blijf een Trump-fan. Ik zal alles doen om de president te helpen."

Priebus zegt blij te zijn voor Trump. "Ik denk dat hij een andere kant op gaat met dit besluit. Op de reset-knop drukken is een goede zaak, de president deed dat en ik denk dat hij blij is. Als dit soort dingen gebeuren, blijf je altijd achter met gemengde gevoelens, maar ik voel me nu in het algemeen goed."

Priebus: ik heb ontslag genomen

Voordat de 45-jarige Priebus voor Trump ging werken, was hij zes jaar de voorzitter van de Republikeinse partij. Hij bracht daardoor veel ervaring met het politieke establishment in Washington mee naar het Witte Huis. Zijn benoeming vlak na de verkiezingen werd gezien als een manier van de nieuwe president om de partij tevreden te stellen.

Trump bedankt Priebus voor zijn goede diensten voor het land. "We hebben samen een hoop gedaan en ik ben trots op hem!", zegt de president.

De nieuwe stafchef Kelly (67) diende 40 jaar, waaronder meerdere keren in Irak en klom op tot bevelhebber van Southern Command. Daar vallen alle Amerikaanse troepen in Latijns-Amerika en de Cariben onder. Zijn zoon sneuvelde in 2010 in Afghanistan.

De stafchef in het Witte Huis is van oudsher de belangrijkste functie in het team dat de president ondersteunt.

John Kelly

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl