NOS NieuwsAangepast

Anthony Scaramucci: 'de schooier' die 10 dagen in het Witte Huis zat

Anderhalve week geleden werd Anthony Scaramucci door president Trump aangesteld als directeur communicatie van het Witte Huis. En nu is hij alweer vertrokken. Een korte geschiedenis van Scaramucci's korte carrière in het Witte Huis.

De komst van Scaramucci bleef bepaald niet onopgemerkt. Direct na de bekendmaking van zijn benoeming diende Sean Spicer, de woordvoerder van Trump, zijn ontslag in omdat hij het oneens was met zijn aanstelling.

En kort na zijn aanstelling wiste Scaramucci al de oude tweets die zijn nieuwe baas onwelgevallig zouden kunnen zijn. Zo prees hij in een tweet Trumps opponent Hillary Clinton en zei hij in een andere dat het tijd was om het wapenbezit in de VS terug te dringen. De oude tweets werden door gebruikers van sociale media boven water gehaald en geretweet.

Reince is een verdomde paranoïde schizofreen.

Anthony Scaramucci

Kort daarna kwam hij in opspraak door een telefoongesprek met een journalist van The New Yorker. Scaramucci had hem gebeld om te weten te komen van wie de journalist informatie had gekregen over een etentje van Scaramucci, Trump en enkele anderen.

De journalist gaf de naam niet prijs, maar schreef het gesprek wel uit. Scaramucci zei aan de telefoon de toenmalige stafchef Reince Priebus te verdenken van lekken. "Reince is een verdomde paranoïde schizofreen", zei hij tegen de journalist, Ryan Lizza. Priebus werd een dag later vervangen door Trump.

Verder zei Scaramucci dat hij de hele communicatie-afdeling van het Witte Huis zou ontslaan. Ook beledigde hij Trumps topstrateeg Steve Bannon door hem mediageil te noemen en andere expliciete taal te gebruiken.

Kushand

Ook zijn eerste persconferentie was memorabel. Een groot deel was een liefdesverklaring aan Trump en aan het eind wierp Scaramucci de aanwezige journalisten een kushand toe.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Voordat Scaramucci in dienst trad bij het Witte Huis, werkte hij op Wall Street. Daar verdiende hij ook zijn bijnaam: The Mooch, de schooier. Hij studeerde aan Harvard Law School, werkte voor de zeer invloedrijke bank Goldman Sachs en richtte later zijn eigen investeringsmaatschappij op. Scaramucci, die miljonair is, schreef meerdere boeken over rijk worden en had een eigen tv-show over hetzelfde onderwerp.

De afgelopen anderhalve week was niet de eerste keer dat Scaramucci Trump van advies voorzag. De twee kennen elkaar al jaren: Scaramucci werkte voor Trump tijdens de presidentscampagne en zat in zijn overgangsteam.

De 10 dagen van Scaramucci: alles behalve rustig

Dat Scaramucci 10 dagen geleden werd benoemd als communicatiechef zou te maken hebben gehad met een voorval tussen Scaramucci en CNN. Eind juni trok de Amerikaanse nieuwszender CNN een bericht in. Dat bericht ging over Scaramucci die in zijn periode als adviseur van Trump contact zou hebben gehad met Russen. Dat bleken de verslaggevers niet te kunnen bewijzen.

Drie journalisten die het bericht brachten, namen ontslag. Scaramucci schreef op Twitter: "CNN heeft het enige juiste gedaan. Een sjiek gebaar en ik accepteer de excuses." Trump strijdt zelf ook al maanden tegen CNN, dat in zijn ogen "nepnieuws" brengt.

Desondanks was Scaramucci geen lang leven beschoren in het Witte Huis. Hij was de kortstzittende communicatiechef ooit.

En tot overmaat van ramp raakt hij in korte tijd niet alleen zijn baan kwijt, maar ook zijn vrouw. Afgelopen vrijdag werd bekend dat ze, vlak na de bevalling van hun tweede kind, een scheiding heeft aangevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl