EPA
NOS NieuwsAangepast

Scaramucci al na tien dagen weg als Trumps communicatiechef

Anthony Scaramucci vertrekt als directeur communicatie van het Witte Huis. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Scaramucci was nog maar tien dagen geleden aangesteld als perschef.

In een verklaring schrijft het Witte Huis dat Scaramucci zelf opstapt om de nieuwe stafchef John Kelly, die vandaag begonnen is, de ruimte te geven om een nieuw team te bouwen.

Onervaren

De komst van Scaramucci was omstreden en leidde tot het vertrek van Reince Priebus als stafchef van het Witte Huis. Priebus vond de investeerder te onervaren voor de baan en had de komst van Scaramucci naar verluidt maanden tegengehouden.

Sean Spicer noemde de aanstelling van Scaramucci "een grote vergissing" en stapte op als woordvoerder van Trump.

Volgens The New York Times kwam het besluit om Scaramucci te vervangen van John Kelly, die is aangesteld als opvolger van Priebus als stafchef van het Witte Huis. Ook zou Trump Scaramucci al snel zat zijn geweest.

Scaramucci had enkele dagen geleden een gesprek met een journalist van The New Yorker, die daar uitgebreid verslag van deed. Scaramucci zou hebben gedreigd met het ontslaan van de hele communicatie-afdeling. Ook zou hij verschillende prominente stafleden van het Witte Huis hebben beledigd, onder wie Priebus ("een verdomde paranoïde schizofreen") en Steve Bannon, de topstrateeg van Trump.

In een toelichting op het vertrek van de directeur communicatie zei een woordvoerder van het Witte Huis dat Trump het taalgebruik van Scaramucci in het interview "ongepast" vond. Scaramucci zal ook geen andere functie krijgen.

'Orde en rust'

Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders zei dat iedereen verantwoording aan de nieuwe stafchef Kelly zal moeten afleggen. "Generaal Kelly eist orde en rust", zegt correspondent Wouter Zwart. "Je zult van hem geen gekke interviews zien de komende dagen. Er is maar één iemand die hij niet onder controle heeft en dat is zijn baas, Trump, waar natuurlijk ook een deel van de onrust in het Witte Huis vandaan komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl