NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Obama's tweet over Charlottesville meest gelikete ooit

AFP

Oud-president Obama van de VS heeft een Twitterrecord verbroken. Een bericht over het racistische geweld in Charlottesville is meer dan drie miljoen keer geliket. Geen enkele andere tweet werd zo vaak leuk gevonden. Het bericht is daarnaast ook nog 1,2 miljoen keer gedeeld.

Obama citeert in de tweet van afgelopen zondag de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist en latere president Nelson Mandela in aansluitende tweets: "Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof. Een mens leert haten, en als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Want liefde is een natuurlijker aspect voor de mens dan haar tegenpool."

Het bericht overstijgt het aantal van 2,7 miljoen likes die zangeres Ariana Grande kreeg voor haar tweet na de bomaanslag in Manchester op de avond dat ze daar een concert gaf.

In de reacties op Obama's bericht overheerst het sentiment dat het jammer is dat hij geen president meer is. Zijn opvolger Trump kreeg veel kritiek omdat die pas na een paar dagen een duidelijk standpunt innam over het geweld van racisten, neo-nazi's en de Ku Klux Klan in Charlottesville, in Virginia.

Kort na het doodrijden van een tegendemonstrant door een extreem-rechtse jongen van 20 had hij het over geweld "van vele kanten". Gisteren kwam Trump met de toevoeging dat witte racisten criminelen en schurken zijn. "Ze zijn in strijd met alles wat ons lief is en racisme is kwaadaardig."

Gisteravond herhaalde Trump wel dat beide demonstrerende partijen verantwoordelijk waren voor het geweld. Republikeinen, Democraten en beroemdheden hebben kritiek op die boodschap. Een voorman van de racistische Ku Klux Klan bedankte de president juist voor zijn reactie.

STER reclame