Dafne Schippers wint de 200 meter
NOS SportAangepast

NOS-commentatoren blikken terug op historisch goed WK

De Nederlandse atletiekequipe kan met vier medailles en acht finaleplaatsen terugkijken op een historisch goed WK. Dafne Schippers (goud op de 200 meter, brons op de 100 meter), Anouk Vetter (brons op de zevenkamp) en Sifan Hassan (brons op de 5.000 meter) zorgden in Londen voor een recordaantal medailles.

"De succesvolste editie ooit voor Nederland", blikken atletiekcommentatoren Léon Haan en Stefan Verheij terug op het toernooi.

Twee jaar geleden in Peking verzamelde de Oranjeploeg drie medailles, toen Schippers (goud en zilver) en Hassan (brons) eveneens succesvol waren.

De WK-prestaties van de Nederlandse atletiekploeg sinds 2009

"Ik vind vooral het goud van Schippers heel knap", vertelt Haan. "Het prolongeren van de titel, dat doen er niet veel. Ook het brons van Sifan Hassan op de 5.000 meter was mooi en ik was onder de indruk van de vijfde plaats van Susan Krumins op de 10.000 meter."

Maar dat is nog niet alles. Liefst acht keer haalde een Nederlandse atleet in Londen de finale, eveneens een record. In Peking waren dat nog vijf Nederlanders.

Sifan Hassan met de bronzen medaille

Verheij roemt de prestaties van Nadine Visser en Anouk Vetter op de meerkamp en de 100 meter horden. "Vetter heeft bewezen dat ze op zo'n groot toernooi kan pieken. Dat is heel belangrijk, zij kan zich op de bepalende momenten oppeppen en dat is van grote klasse."

"Visser heeft misschien geen top-meerkamp gedraaid, met een zevende plaats, maar dat kan ook niet altijd. Het is al lang goed dat ze 'm heeft afgemaakt zonder blessures. Beide atletes zijn nog jong en kunnen nog wel even mee."

Anouk Vetter blij met brons in Londen

Volgens Haan was het vooral een verrassend wereldkampioenschap in Londen. "Het afscheid van Usain Bolt liep niet zoals verwacht, Elaine Thompson viel tegen op de 100 meter en ook op de steeple was er ineens goud en zilver voor de Verenigde Staten."

"Als je, zoals ik, al zo lang een bepaalde sport volgt, dan is het ook leuk als er af en toe iets verrassends gebeurt. Dat was in Londen zeker het geval. Het was een bijzonder leuk WK met het goud voor Schippers als absoluut hoogtepunt."

WK-finales met Nederlandse inbreng

Atleet Onderdeel Resultaat
Dafne Schippers 100 meter Derde
Dafne Schippers 200 meter Eerste
Sifan Hassan 5.000 meter Derde
Sifan Hassan 1.500 meter Vijfde
Nadine Visser 100 meter horden Zevende
Melissa Boekelman Kogelstoten Elfde
Susan Krumins 5.000 meter Achtste
Nederlandse vrouwen 4x100 meter Achtste

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl