Dafne Schippers
NOS SportAangepast

Schippers sprint naar brons in verrassende WK-finale 100 meter

Dafne Schippers heeft bij de WK in Londen brons veroverd op de 100 meter. Ze finishte achter de Amerikaanse Tori Bowie (goud) en Marie-Josée Ta Lou (zilver). Twee jaar geleden veroverde Schippers in Peking zilver op de 100 meter.

Bowie noteerde als winnares 10,85 seconden. Ta Lou volgde met 10,86 seconden. Schippers was in de strijd om het brons met 10,96 sneller dan Murielle Ahouré. Olympisch kampioene Elaine Thompson, dit seizoen veruit de snelste op de 100 meter, kwam er niet aan te pas: vijfde in 10,98.

Schippers verovert WK-brons op 100 meter

Twee jaar geleden maakte Schippers bij de WK in Peking naam als sprintster met zilver op de 100 meter achter de Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce, om vervolgens de wereld te verbazen met de wereldtitel op de 200 meter in een fabuleuze tijd van 21,63. Slechts twee atletes waren ooit sneller geweest.

Afgelopen jaar liet Schippers er zilver op de 200 meter op volgen tijdens de Olympische Spelen. Dat was niet waarvoor ze naar Rio was afgereisd en de Nederlandse besloot haar trainersstaf te wijzigen. Bart Bennema verdween en Rana Reider, die in het olympisch jaar al een deel van de trainingen deed, ging haar volledig begeleiden.

Wereldkampioen Tori Bowie

De intensieve samenwerking moest dit seizoen in elk geval tot succes leiden in Londen. Echt overtuigen deed de Nederlandse de afgelopen maanden echter nog niet.

Op weg naar de WK kwam ze wel steeds beter in vorm, maar de snelheid van dat unieke toernooi in Peking keerde nog niet terug in haar gespierde benen.

Thompson: het was een lang seizoen

Start

Op de 100 meter is de start van grote invloed en juist daarop trainde Schippers veel met Reider. Ze komt tegenwoordig beter uit de blokken. Haar reactietijd was zondag op twee na de snelste, maar de eerste meters waren niet soepel. Schippers vocht voor wat ze waard was. In het topveld bleek dat voldoende voor brons.

De medaille zal haar in elk geval vertrouwen geven voor de 200 meter. Dinsdag beginnen op die afstand de series, vrijdag is de finale. En Schippers heeft daar haar seizoen op afgestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl