NOS SportAangepast

Hassan indrukwekkend naar WK-finale, Krumins verrast

Sifan Hassan krijgt maandagavond in Londen de kans haar eerste wereldtitel in de buitenlucht te veroveren. De 24-jarige Nederlandse atlete plaatste zich op de WK ogenschijnlijk gemakkelijk voor de eindstrijd op de 1.500 meter. Ze won haar race in de halve finale met groots gemak. Na een geweldige slotronde finishte ze in 4.03,77.

Susan Krumins verraste in de finale van de 10.000 meter met de vijfde plaats.

Hassan toont vorm in halve finale 1.500 meter

De Nederlandse veroverde twee jaar geleden in Peking brons op de 1.500 meter, maar vorig jaar in Rio de Janeiro greep ze naast een olympische plak. Daarna gooide ze het roer drastisch om. Ze verliet haar trainer Honoré Hoedt en koos voor de zwaar gesponsorde lopersgroep van de Amerikaan Alberto Salazar.

Progressie

In Amerika werkte Hassan, in 2016 wel wereldkampioene indoor op de 1.500 meter, aan haar looptechniek en snelheid. De afgelopen maanden was de progressie al duidelijk zichtbaar. Hassan nestelde zich met drie tijden aan kop van de wereldranglijst van 2017. Het doel in Londen is al weken duidelijk: goud.

Zelfvertrouwen Hassan: voel dat er nog veel meer inzit

Net als in de series begon Hassan haar race zaterdagavond achteraan. Ze bleef weg uit het gedrang, maar moest wel opletten bij een versnelling van Konstanze Klosterhalfen. Hassan kwam uit de achterhoede en passeerde de Duitse alsof ze er niet was.

"Ik wilde geen risico lopen", zei de Nederlandse favoriete over haar eindschot. "Ik heb een beetje gas gegeven. Het was pittig, maar ook wel gemakkelijk. In vergelijking met vorig jaar heb ik duidelijk meer snelheid, inhoud en zelfvertrouwen."

Makkelijk zal Hassan het maandag niet krijgen. Olympisch kampioene Faith Kipyegon en de Britse Laura Muir maakten in de andere halve finale indruk. Ook Caster Semenya, de olympisch kampioene op de 800 meter, bereikte zonder problemen de finale. Titelverdedigster Genzebe Dibaba bereikte met de hakken over de sloot de finale.

Susan Krumins maakt de laatste jaren een geweldige progressie op de lange afstanden. In Londen liep ze in de finale van de 10.000 meter, al jaren een Afrikaanse aangelegenheid, naar een verrassende vijfde plaats in een persoonlijk record van 31.20,24.

Krumins (voorheen Kuijken) liep de laatste jaren op grote kampioenschappen vaak naar de achtste plaats. Daar rekende ze in Londen mee af. "Ik heb risico genomen. Ik wilde van die achtste plaatsen af. Dan kun je vijftiende worden, maar ook vijfde", glunderde de 31-jarige atlete na haar voortreffelijke race. "En als je vijfde wordt, is een medaille ook mogelijk."

Krumins kan geluk niet op: topvijf, geweldig

Klasse apart

Olympisch kampioene Almaz Ayana was een klasse apart. De Ethiopische nam na een traag begin het initiatief en liep al haar concurrentes op grote achterstand. De ervaren Tirunesh Dibaba, in het verleden goed voor drie gouden medailles, stelde na een duel met de Keniaanse Agnes Tirop het zilver veilig.