Mandy van den Berg tijdens een kwalificatiewedstrijd ANP/NOS
NOS Voetbal Aangepast

Van den Berg geeft altijd alles, net als Kuijt

Voorop gaan in de strijd, altijd alles geven en leiderschap tonen. Met veel bewondering praat Oranje-captain Mandy van den Berg over haar voorbeeld Dirk Kuijt.

Ze realiseert zich niet dat het precies die eigenschappen zijn, die ervoor hebben gezorgd dat zij sinds 2014 de onbetwiste aanvoerder van het Nederlands elftal is.

Van den Berg praat in aanloop naar het EK vrouwenvoetbal, dat zondag 16 juli van start gaat in Nederland, openhartig over haar rol als aanvoerder, het vrouwenvoetbal en haar voetbalvoorbeeld Dirk Kuijt.

"De eigenschappen die ik gebruik als aanvoerder, gebruikte ik ook al als speler", vertelt de 26-jarige verdediger. "Leiderschap tonen, het voortouw nemen, beslissingen durven te nemen. Dat heeft gewoon altijd al in mij gezeten."

"Ik ben niet bang om mijn mond open te doen, maar ik moest wel in die rol groeien." Die groei maakte ze door onder leiding van Sarina Wiegman, toen nog de coach van ADO Den Haag. Liefst vijf seizoenen voetbalde Van den Berg in Den Haag.

"Sarina zei tegen me: je moet het gewoon doen, niet te veel nadenken over die aanvoerdersband. Maar ik heb me altijd heel verantwoordelijk gevoeld voor het team. Als ik zie dat medespelers niet lekker in hun vel zitten of een moeilijke periode doormaken, dan vind ik dat lastig."

"Ik bied graag een luisterend oor. Dan doe ik een extra bakje koffie of ga ik een stukje lopen met de meiden. Hoe gaat het thuis, hoe voel je je, hoe is het bij de club, wat doe je in je vrije tijd, zie je je vrienden vaak? Dat hele plaatje vind ik echt belangrijk."

"Dat komt echt uit mezelf. Ik wil niemand uit het oog verliezen, maar daar hoef ik niets extra's voor te doen. Als aanvoerder ben ik te allen tijde mezelf, ik hoef geen knop om te zetten als ik bij Oranje kom."

Het zijn taken en eigenschappen die Van den Berg ook ziet bij haar voorbeeld Dirk Kuijt. "Hoe hij zich manifesteert, elke keer weer op en buiten het veld. Een absolute leider, vooropgaan in de strijd, altijd alles willen geven, Daarmee moet het beginnen voor elke voetballer."

100 procent inzet

"Het enige waar je als speler invloed op hebt, is datgene wat je zelf geeft op het veld. Je kunt de scheidsrechter tegen hebben, een goede tegenstander hebben, het veld kan vervelend zijn. Maar het enige wat je zelf kunt regelen, is 100 procent inzet."

"Als je het veld afstapt, moet je in de spiegel kunnen kijken en denken: heb ik er alles aan gedaan? Ik vind dat dat antwoord altijd ja moet zijn."

STER reclame