Sisca Folkertsma en Lineth Beerensteyn in Oranje ANP/NOS

Of ze zich ook de jonkies voelen bij Oranje? Nee hoor. "Het is voetbal en dan maakt het niet uit hoe oud of jong je bent. Je zit bij Oranje, omdat je goed kunt voetballen."

Aan het woord is Lineth Beerensteyn (20). Samen met Sisca Folkertsma (ook 20) behoort ze tot de jongste speelsters van het Nederlands elftal. Behalve hun leeftijd hebben de twee nog wel meer met elkaar gemeen. Allebei hebben ze inmiddels al wat interlands achter hun naam staan, maakten ze deze zomer een droomtransfer en zijn ze broodnuchter.

Of je ze nu vraagt naar hun eventuele EK-debuut, het in een team spelen met hun vroegere helden of hun nieuwe club: Beerensteyn en Folkertsma komen niet echt over alsof ze snel onder de indruk zijn.

"Het is wel al een tijdje aan het kriebelen, hoor. En af en toe lees je iets in de media en denk je: 'oeh, het is nu echt bijna zover'. Maar we zijn samen al naar het EK onder 19 geweest en hebben dus al enigszins die ervaring. Natuurlijk is dit veel groter, maar het komt op hetzelfde neer," zegt Folkertsma.

Hoewel ze geen basisplaats hebben, is de kans op speelminuten tijdens het toernooi behoorlijk groot voor allebei. Beerensteyn als pijlsnelle vleugelaanvaller. Folkertsma: "Daar wil je liever niet achteraan rennen, dan ben je kansloos. Gelukkig ben ik geen verdediger en kom ik haar op trainingen dus weinig tegen, want je wordt behoorlijk moe."

Folkertsma als allround middenvelder en aanvaller. Beerensteyn: "Ze is balvast, heeft een goede techniek en inzicht. Sisca mag wel wat meer goaltjes meepikken, maar het gaat al de goede kant op hoor."

Het EK is de opmaat naar wat een droomjaar voor allebei moet worden. Folkertsma en Beerensteyn verdienden met hun sterke seizoen transfers naar respectievelijk Ajax en Bayern München.

Folkertsma: "Het is voor ons allebei weer een stap vooruit. Ik had de mogelijkheid bij te tekenen bij PSV, maar Ajax toonde ook interesse. Ik had gelijk een klik met de trainer, vind het een leuk team en het is supermooi om Champions League te gaan spelen. Het voelt als de goede keuze."

Beerensteyn koos samen met teamgenoot en mede-jonkie Jill Roord voor een Duits avontuur. "Het speelde al een tijdje, maar ik was er tijdens het seizoen nog niet echt mee bezig. Uiteindelijk was het niet zo moeilijk de knoop door te hakken. Het is wel Bayern München, dus als die kans komt, ga je er vol voor."

Eerst samen dat EK spelen en hopen op speelminuten. Beerensteyn: "En wie weet komen we elkaar daarna wel tegen in de Champions League!"

STER reclame