Bondscoach Sarina Wiegman tijdens een training van Oranje Getty Images/NOS

Dat ze als bondscoach van de Nederlandse voetbalsters vaak streng en serieus overkomt, heeft Sarina Wiegman zelf eigenlijk helemaal niet door. "Tja, ik ben echt wel vrolijk. Maar als het om voetbal gaat, ben ik gewoon heel serieus."

In aanloop naar het EK voetbal voor vrouwen, dat zondag 16 juli van start gaat in Nederland, praat de bondscoach van de Oranjevrouwen openhartig over haar team, het vrouwenvoetbal en haar rol als bondscoach.

"Ik wil dingen goed doen en goed aanpakken", legt Wiegman uit. "Daarom leg ik de lat hoog en dan vinden mensen je al snel serieus. Als we trainen, dan trainen we. Natuurlijk is er daarna ook tijd voor een lolletje."

"Als iemand een prachtige goal maakt of over de bal struikelt, dan is het lachen, maar daarna is het meteen weer ernst. Voorop in de polonaise zal ik nooit gaan, maar ik sluit wel achter aan. Ik vind het vooral belangrijk dat er respect en begrip voor elkaar is."

Dat het vrouwenvoetbal wereldwijd steeds populairder wordt, doet Wiegman goed. "Er is nu extreem veel aandacht voor ons met het EK in eigen land. Ik vind dat mooi, maar het is ook belangrijk dat er balans is."

"We willen het publiek laten zien dat we goed kunnen spelen en wedstrijden kunnen winnen. Als we winnen, dan zie je strijd, werken we samen en zijn we bereid tot het gaatje te gaan. Dat is het allerbelangrijkste dat je wilt uitstralen."

In het begin was het voor Wiegman erg wennen om als vrouwelijke coach in een mannenwereld te werken. "De eerste keer training geven aan mannen bij een betaaldvoetbalclub vond ik best eng, maar iedereen reageerde hartstikke goed."

"Zelfs als speelster ging ik al op zoek naar de plek waar ik het beste kon trainen. Dat was vaak ook met jongens. Doodeng, maar het liefst trainde ik elke dag."

Bondscoach Sarina Wiegman tijdens de uitzwaaiwedstrijd tegen Wales Pro Shots

Begin 2017 volgde Wiegman Arjan van der Laan op als bondscoach. "Dit was mijn ambitie, hoewel ik nooit erg van het plannen ben geweest. Alles op z'n tijd."

"Ik wist wel heel goed wat ik wilde, maar in het leven gebeurden er tussendoor ook nog allemaal andere mooie dingen, waardoor ik hier nog niet aan toe was."

"Met twee kleine hummels leek mij een baan als bondscoach niet zo'n goed idee. Ik besloot toen bewust om nog niet naar de KNVB te gaan, maar ik ben me wel altijd blijven ontwikkelen als coach."

En nog steeds wil Wiegman elke dag het beste uit zichzelf halen. "Als je een dag niets hebt geleerd, dan let je niet goed op. Ongeacht welke leeftijd je hebt. Ik wil gewoon heel graag de beste zijn. Alles eruit halen wat erin zit. Tja, ik ben gewoon echt bloedfanatiek!"

STER reclame