Keepsters Loes Geurts en Sari van Veenendaal ANP/NOS

"Als je een artikel schrijft over de keepsters van Oranje, dan zijn we nu niet compleet, hè? Daar hoort Angela Christ ook bij."

De toon van het interview is gezet, de boodschap is duidelijk: ja, er kan er maar één keepen op het EK. Maar op wie de keus ook zal vallen, Loes Geurts, Sari van Veenendaal en Angela Christ blijven een hecht trio dat het teambelang voorop stelt.

Bondscoach Sarina Wiegman zit in een luxepositie wat betreft keepers. Loes Geurts, onder contract bij Champions League-finalist Paris Saint-Germain, en Sari van Veenendaal, keepster van Arsenal, liggen qua niveau dicht bij elkaar. Op dit moment lijkt Van Veenendaal de voorkeur te krijgen van de bondscoach.

Geurts: "Ik wil heel graag een goed resultaat halen met het team. Dat staat voorop. Dat is nu simpel gezegd, want natuurlijk is het niet altijd even makkelijk. Maar als ik daar een andere rol in heb en we daardoor een beter resultaat kunnen halen, dan kan ik daar vrede mee hebben."

Van Veenendaal: "Je bent geen topsporter als je zegt: speel jij maar. We hebben allemaal de ambitie om te spelen en dat is alleen maar goed. Maar uiteindelijk gaat het om het team. Als je met respect met elkaar omgaat, kun je daar alleen maar beter van worden."

Geurts knikt instemmend en vult aan: "Als de sfeer goed is binnen ons team, presteer ik ook beter. Ik kan niet lekker trainen als er continu gevechtjes zijn, daar voel ik me niet prettig bij. Je moet alles tegen elkaar kunnen zeggen en energie uit elkaar kunnen halen."

De twee kennen elkaar al jaren en zijn zich bewust van hun rol. "Het is gewoon echt heel anders om keeper te zijn dan veldvoetballer. Elke keeper heeft op de bank gezeten en weet hoe dat is. Het hoort bij deze positie. Maar binnen een seconde kan alles veranderen. Op het WK van 2015 was Loes de eerste keeper, maar raakte ze in de eerste wedstrijd geblesseerd aan haar enkel. De volgende wedstrijd moest ik er staan", zegt Van Veenendaal.

Geurts weet er alles van. Ze zat het afgelopen seizoen als tweede keeper veel op de bank bij Paris Saint-Germain. "Dat is soms best lastig, zeker als je weken achter elkaar niet speelt. Je moet elke wedstrijd ingaan alsof je hem speelt. Ik wist soms al een week van tevoren dat ik niet zou spelen, maar er hoeft vlak voor het duel maar iets te gebeuren met de andere keeper en je moet er staan. In je hoofd moet je dus altijd eerste keeper zijn."

Het is de schaduwzijde van hun vak, maar volgens beiden ook datgene wat 'keeper zijn' zo mooi maakt. Geurts: "Die verantwoordelijkheid is zo mooi. Het klinkt een beetje kinds, maar je bent de enige op het veld die de bal met z'n handen mag pakken, zo simpel is het. Het is net even die extra macht die je hebt."

Van Veenendaal: "Het is het gevoel dat je net een beetje extra invloed kunt hebben op het eindresultaat. Ik ben begonnen met keepen omdat ik in niet zo'n goed team speelde. We verloren alles en ik dacht: ik heb liever dat ik die ballen zelf doorlaat en de verantwoordelijkheid bij mezelf kan zoeken dan dat een ander het doet."

De EK-kriebels zijn er al volop, ook al lopen Geurts en Van Veenendaal al jaren mee. Ze zijn niet zo snel van de wijs te brengen als er grote namen tegenover hen staan de komende weken.

Van Veenendaal: "De enige keepster met wie ik dat heb, is Hope Solo. Een Amerikaanse, dus die gaan we niet tegenkomen dit toernooi. Hoe zij in het veld is, dat vind ik zo tof. Ik kan echt genieten van hoe ze traint en haar mentaliteit wil ik wel meebrengen in mijn eigen spel."

"Een voorbeeld heb ik alleen in het mannenvoetbal: de Belg Thibaut Courtois. Het ziet er allemaal een beetje slungelig uit en er is geen show. Daar hou ik van. Het is gewoon basic keepen met geweldige reflexen."

Geurts: "Voor mij is juist Manuel Neuer een voorbeeld. Hij voetbalt zo ver vooruit, kapt een mannetje uit. Dat doe ik zelf niet, maar ik vind het wel heel stoer."

Toekomst na het EK

De toekomst is op dit moment voor Geurts iets onzekerder dan voor Van Veenendaal. Geurts: "Ik stop bij PSG. Het was een mooi jaar en ik heb er van alles geleerd, maar ik wil niet nog een jaar zo veel op de bank zitten."

Op haar beurt heeft Van Veenendaal net bijgetekend bij Arsenal. Zij voelt zich voorlopig goed op haar plaats in Engeland. Maar de komende weken zijn de clubbelangen even bijzaak. Nu telt voor het keeperstrio alleen Oranje en het EK.

Van Veenendaal: "Ik zei toevallig laatst tegen Loes dat ik zo veel respect heb voor haar en voor Angela. Voor de manier waarop we trainen, waarop we bezig zijn en onszelf ontwikkelen. We hoeven niet beste vrienden te zijn, maar we moeten er wel op het veld het beste zien uit te halen. Dat krijg je door heel hard te werken en heel veel respect voor elkaar te hebben."

STER reclame