NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Internationale coalitie hekelt Mosul-rapport: 'Oorlog is niet plezierig'

AFP

"Onverantwoord." Zo noemt de internationale coalitie onder leiding van de VS het rapport van Amnesty International over mensenrechtenschendingen in Mosul. Amnesty spreekt van "meedogenloze en onwettige aanvallen" door de coalitie in Mosul.

"Oorlog is niet plezierig", zegt een Amerikaanse woordvoerder namens de coalitie. "En doen alsof het wel plezierig moet zijn, is dwaas en brengt levens van burgers en militairen in gevaar."

Amnesty kwam gisteren met het rapport over oorlogsmisdaden die in de Iraakse stad zouden zijn gepleegd. Zowel Islamitische Staat, het Iraakse leger als de internationale coalitie heeft overtredingen begaan, zegt de mensenrechtenorganisatie.

Onnauwkeurige wapens

Irak en de coalitie hielden volgens Amnesty onvoldoende rekening met de tactiek van IS. De organisatie ontdekte een patroon van aanvallen met onnauwkeurige wapens.

Een voorbeeld daarvan zijn de luchtaanvallen in maart op de wijk Jadida. Daarbij kwamen zeker honderd burgers om het leven, terwijl het doel was om scherpschutters van IS uit te schakelen. Volgens Amnesty zijn bij aanvallen van de coalitie en het Iraakse leger misschien wel bijna 6000 mensen omgekomen.

Een hulpverlener in de wijk Jadida wijst op de lichamen van omgekomen burgers AFP

Amnesty beschuldigt IS ervan burgers als menselijk schild te hebben gebruikt. Ook zouden vluchtende burgers standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

De coalitie en het Iraakse leger hebben de afgelopen negen maanden zij aan zij gestreden om de stad te heroveren op IS. Zondag claimde premier Abadi dat IS ​is verslagen in Mosul.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dronebeelden tonen verwoesting Mosul

STER reclame