1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Sigarettenautomaten in 2022 verboden

De verkoop van sigaretten in de horeca wordt verboden, en supermarkten en tankstations moeten zorgen dat rookwaar uit het zicht van de klanten liggen. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Het verbod gaat in 2022 in. Supermarkten moeten al in 2020 maatregelen treffen. Hiervoor is gekozen omdat het voor grote winkels gemakkelijker is om sigaretten buiten zicht te leggen, zei Van Rijn in het NOS Radio 1 Journaal. Het verbod geldt niet voor tabakszaken.

De sigaret is op zijn retour sinds de jaren 90

De Tweede Kamer sprak zich begin dit jaar al in ruime meerderheid uit voor een wettelijk uitstalverbod voor tabakswaren. De demissionaire bewindsman denkt dan ook dat zijn wetsvoorstel het gaat halen.

"Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen. Dat vind ik mijn taak als staatssecretaris van Volksgezondheid", zegt Van Rijn. "We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken."

Volgens hem is in andere landen met een display-verbod al gebleken dat dit een maatregel is die mensen helpt om de verleiding om te roken te weerstaan. Hij zegt te hopen op een "rookvrije generatie".

Meer maatregelen

Het was al bekend dat Van Rijn werkte aan een uitstalverbod. Het is niet de eerste maatregel die hij neemt om het roken te verminderen.

Begin deze maand ging een verbod in op opvallende elementen op sigarettenpakjes, zoals hologrammen, glitters, reliëf en opvallende kleuren. Daarnaast geldt er nu een leeftijdsgrens voor elektronische sigaretten zonder nicotine erin.

Ook de EU heeft al verschillende maatregelen genomen, zoals verplichte waarschuwingsteksten op pakjes en angstaanjagende foto's van de gevolgen van roken.

Van Rijn: niet uitstallen heeft effect

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl