1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Jumbo zet sigaretten achter matglas

Jumbo gaat sigaretten en andere rookwaren in de supermarkten uit het zicht halen. De pakjes worden binnenkort in alle winkels afgedekt met deuren van matglas. Volgens een woordvoerder van Jumbo wil de supermarkt zo bijdragen aan de strijd tegen het roken door jongeren. 

Vanaf 20 mei gelden nieuwe regels voor pakjes sigaretten. Er komen afschrikwekkende foto's op, die minimaal 65 procent van de voor- en achterkant moeten bedekken. Winkeliers zijn verplicht de pakjes zo neer te zetten dat de plaatjes zichtbaar zijn.

Albert Heijn

Volgens de Jumbo-woordvoerder is de maatregel niet genomen om de afschrikwekkende plaatjes uit het zicht te houden. Ook is het volgens haar niet in strijd met de regels. "We denken zelfs vooruit te lopen op mogelijke wetgeving die winkeliers opdraagt de rookwaren helemaal uit het zicht te halen." Achter de matglazen deuren staan de pakjes straks volgens de regels in de schappen.

Albert Heijn deed in september een vergelijkbare proef. Die loopt nog in een aantal winkels en er is nog geen besluit genomen over de toekomst. 

Convenant

De supermarkten en gezondheidsorganisaties zijn met elkaar in gesprek over een convenant over de zichtbaarheid van rookwaar in winkels. Als het de partijen niet lukt om afspraken te maken, komt er wetgeving.

Een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding laat weten het afdekken van de pakjes een goede ontwikkeling te vinden. "We willen vooral dat je in de winkel niet meteen wordt geconfronteerd met een wand vol rookwaren met vrolijke kleurtjes." 

KWF vindt de matglasdeuren van Jumbo niet ver genoeg gaan. "We zien liever dat het in z'n geheel wordt afgedekt, zoals Albert Heijn in zijn proef doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl