Julio Poch in de rechtszaal in 2012
NOS NieuwsAangepast

Advocaat van piloot Julio Poch houdt slotpleidooi

In Buenos Aires is de verdediging van oud-Transavia-piloot Julio Poch begonnen aan het slotpleidooi. Advocaat Gerardo Ibañez krijgt twee dagen de tijd om uit te leggen waarom zijn cliënt volgens hem moet worden vrijgesproken. Woensdag is de tweede dag, maar mogelijk spreekt de advocaat ook donderdag nog.

Poch staat samen met ruim vijftig anderen terecht omdat hij ervan wordt verdacht dat hij heeft meegedaan aan het in zee gooien van gevangenen en politieke tegenstanders van de junta die Argentinië regeerde tussen 1976 en 1983.

Hij zou daarover hebben gesproken tegen collega's van Transavia tijdens een verblijf op Bali in 2003. De collega's deden later aangifte tegen hem. Het Nederlandse Openbaar Minister informeerde Argentinië daarover in 2008. In september 2009 werd Poch, daags voor zijn pensioen, op verzoek van de Argentijnen opgepakt in Spanje, meteen na zijn laatste vlucht voor Transavia. Hij zit al bijna acht jaar in voorarrest.

Verkeerd begrepen

Tegen Poch is in december 2015 levenslang geëist, maar hij ontkent dat hij heeft deelgenomen aan de 'dodenvluchten'. Hij was helemaal niet bevoegd om met die toestellen te vliegen en zijn Transavia-collega's hebben hem helemaal verkeerd begrepen, zegt hij, en zijn advocaat herhaalde dat vandaag tegen de rechter.

De uitspraak in de omvangrijke rechtszaak wordt pas dit najaar verwacht, maar de zaak heeft al vaak vertraging opgelopen, dus zekerheid daarover is er niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl