Julio Poch ANP

Het Openbaar Ministerie in Argentinië heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de voormalige Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch. Justitie verdenkt hem ervan dat hij betrokken is geweest bij het uitvoeren van dodenvluchten tijdens de junta.

Poch en zo'n zestig medeverdachten zouden tussen 1976 en 1983 hebben geholpen tegenstanders van het militaire regime te laten verdwijnen.

Poch heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de dodenvluchten, maar hij zou in 2003 tijdens een diner met Nederlandse collega's hebben gezegd dat hij eraan meedeed. In 2009 werd hij gearresteerd, toen hij voor Transavia naar de Spaanse stad Valencia vloog. Het was de laatste vlucht voor zijn pensioen.

Onvoorstelbaar

Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, noemt het "onvoorstelbaar" dat tegen Poch levenslang is geëist. In nog geen kwartier werden de eisen tegen Poch en de tientallen medeverdachten geformuleerd.

Volgens de raadsman is er geen bewijs voor de betrokkenheid van de Nederlands-Argentijnse piloot en daarom hoopt hij nog steeds op vrijspraak.

Voor de Argentijnse advocaat van Poch, Gerardo Ibáñez, komt de eis niet als een verrassing. "Een paar maanden geleden zei het OM al dat ze Poch schuldig achtten en voor de misdaad waarvan hij wordt beschuldigd is alleen levenslang mogelijk."

Nederlandse regering

Knoops heeft ook kritiek op de Nederlandse regering. Die heeft volgens hem te weinig gedaan voor Poch. Zo zou het ministerie van Buitenlandse Zaken een borgstelling hebben geweigerd waarmee Poch huisarrest had kunnen krijgen.

Het is niet duidelijk wanneer Poch het vonnis hoort, maar volgens Knoops is dat waarschijnlijk niet eerder dan volgend jaar zomer.

'Eis van levenslang tegen Poch is verbijsterend'

STER reclame