Julio Poch
NOS Nieuws

Uitspraak tegen Julio Poch pas op zijn vroegst eind dit jaar

De rechtbank in Argentinië doet vermoedelijk pas eind dit jaar uitspraak in de zaak tegen de voormalige Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch. Dat meldt zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops, na contact met zijn cliënt.

Julio Poch wordt ervan verdacht dat hij als piloot betrokken is geweest bij het uitvoeren van de zogeheten dodenvluchten tijdens het juntabewind in Argentinië in de jaren zeventig. Justitie heeft levenslang tegen hem geëist. Advocaat Knoops verwacht dat de pleidooien in de zaak gehouden worden in oktober van dit jaar. Het vonnis volgt dan op zijn vroegst in december.

Afscheidsvlucht

Poch werd op verzoek van Argentinië in 2009 aangehouden op het vliegveld van Valencia in Spanje toen hij zijn afscheidsvlucht als Transavia-piloot uitvoerde. Sindsdien zit hij – op een korte onderbreking na - in hechtenis.

Julio Poch heeft altijd ontkend dat hij betrokken is geweest bij de dodenvluchten. Hij vloog in zijn tijd bij de Argentijnse marine naar eigen zeggen niet op vrachtvliegtuigen maar in straaljagers. Tijdens een etentje op Bali, in 2003, heeft hij verteld over de juntatijd. Sommige collega’s hebben dat opgevat als een bekentenis dat hij persoonlijk betrokken was bij de verdwijning van tegenstanders. Hun aangifte leidde uiteindelijk tot de aanhouding en rechtszaak.

Knoops zegt dat Poch erg uitziet naar de slotfase van zijn proces, om nogmaals duidelijk te maken dat hij onschuldig vastzit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl