Poch werd voor zijn allerlaatste vlucht in 2009 gearresteerd
NOS Nieuws

Poch hoopt op beter rechtssysteem Argentinië

Julio Poch heeft op de website van Foundation Justice for Julio Poch een brief geplaatst waarin hij zegt dat hij hoopt dat het rechtssysteem in Argentinië verbetert nu het land een nieuwe regering heeft.

De Nederlands-Argentijnse piloot zit sinds 2010 vast in Argentinië. Hij wordt ervan verdacht dat hij tussen 1976 en 1983 dodenvluchten heeft uitgevoerd om tegenstanders van het militaire regime te laten verdwijnen. Tegenstanders van Jorge Videla werden op die vluchten boven de oceaan uit het vliegtuig gegooid. Poch zou tijdens een etentje met Transavia-collega's in 2003 hebben gezegd dat hij daaraan heeft meegedaan.

Vandaag werd bekend dat het Openbaar Ministerie levenslang eist tegen Poch.

'Slachtoffers zijn moeilijk te koppelen aan daders'

'Onschuldig gesprek'

Volgens Poch heeft de nieuwe president Mauricio Macri beloofd een onafhankelijk rechtssysteem in te stellen. Dat is er volgens Poch de laatste 12 jaar niet geweest, ook in zijn eigen zaak niet. Volgens de ex-piloot eist het Openbaar Ministerie levenslang tegen hem zonder enig aantoonbaar bewijs.

"Hoe zijn we op dit punt terecht gekomen na een onschuldig gesprek met een aantal collega's na een etentje?", vraagt hij zich af in de brief.

Na een reces zal de rechtszaak begin februari weer verdergaan. In april en mei is de verdediging aan de beurt en het vonnis verwacht Poch medio 2016. Hij hoopt dat tegen die tijd het rechtssysteem al verbeterd is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl