Protest in de aankomsthal voor internationale reizigers in Los Angeles AFP

De Amerikaanse staat Hawaï heeft een federale rechtbank gevraagd duidelijkheid te geven over de vraag wie er wel en wie er niet onder het nieuwe inreisverbod van president Trump valt.

Dat nieuwe verbod is vannacht ingegaan. Onder de nieuwe regels krijgen mensen uit Syrië, Soedan, Somalië, Jemen, Iran en Libië alleen een visum als ze voor werk of studie naar de VS willen komen of een naast familielid willen bezoeken. Ook vluchtelingen uit deze landen zijn niet meer welkom.

President Trump wil met de maatregel potentiële terroristen buiten de deur houden.

Opa's en oma's

De Trump-regering ziet alleen ouders, echtgenoten, kinderen, schoonzonen en - dochters als naaste familieleden. Verloofden zijn daar op het laatste moment nog aan toegevoegd.

Volgens de regering van Hawaï blijkt uit de uitspraak van het hooggerechtshof van eerder deze week dat ook grootouders, kleinkinderen, ooms, tantes, neven en nichten als naaste familie moeten worden beschouwd.

Rechtszaken

Juristen in de VS verwachten dat nog meer rechters zich over het inreisverbod moeten buigen.

Het oude verbod, dat in januari inging, werd door rechters in verschillende staten van tafel geveegd. De invoering veroorzaakte op vliegvelden in en buiten de VS chaos.

Daar lijkt nu geen sprake van. De KLM zegt dat het alleen reizigers met een geldig visum naar de VS laat vliegen.

Protesten

Op Amerikaanse luchthavens werd door demonstranten geprotesteerd tegen het inreisverbod. Het geldt in eerste instantie voor een periode van drie maanden.

Amerikaanse reacties op het inreisverbod van Trump

STER reclame