Protesten tegen het inreisverbod van Trump
NOS NieuwsAangepast

Hoogste rechter VS staat inreisverbod Trump grotendeels toe

Het hooggerechtshof in de Verenigde Staten staat een groot deel van de plannen van president Trump voor een inreisverbod toe. Lagere rechters in verschillende staten hadden het omstreden voorstel van tafel geveegd.

Het gaat om een inreisverbod van 90 dagen voor de inwoners van zes overwegend islamitische landen: Sudan, Syrië, Iran, Libië, Somalië en Jemen. Trump wil minder vluchtelingen toelaten en potentiële terroristen buiten de deur houden.

Uitzondering

Het gaat om een voorlopige uitspraak van het hooggerechtshof, dat wel heeft bepaald dat het inreisverbod niet geldt voor mensen met een zwaarwegende reden om in de VS te zijn, zoals een relatie, een baan of een studie.

Een eerdere versie van het inreisverbod leidde tot veel protest. De staat Washington spande een rechtszaak aan, omdat het decreet in strijd zou zijn met de grondwet en discriminatie in de hand zou werken. Zowel een federale rechtbank als het federaal hof van beroep in San Francisco ging daarin mee. Maar de hoogste rechter heeft het decreet nu toch goedgekeurd.

'Duidelijke overwinning'

De uitspraak van het hooggerechtshof wordt gezien als overwinning voor de regering van Trump. In oktober houdt het hof nog hoorzittingen over de zaak, wat mogelijk nog tot herzieningen leidt.

President Trump zegt in een reactie op de uitspraak dat het "een grote overwinning voor de veiligheid van de VS" is. "Mijn taak als president is ervoor zorgen dat de Amerikanen veilig zijn. Deze uitspraak geeft mij een belangrijk middel om dit land te beschermen."

Vorige week kondigde Trump al aan dat het inreisverbod na drie dagen van kracht zou worden, als de juridische bezwaren van tafel zouden zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl