De Amerikaanse president Donald Trump Reuters

President Trump heeft opnieuw een gerechtelijke nederlaag geleden over zijn herziene inreisverbod. In hoger beroep bepaalden drie rechters in Seattle dat het inreisverbod wettelijk niet kan. De president heeft wat de rechters betreft ook niet kunnen aantonen dat de komst van immigranten een gevaar is voor de Verenigde Staten.

Het is de tweede keer dat het inreisverbod in hoger beroep wordt afgewezen. In Virginia gebeurde dat eind mei ook al. Het hoger beroep was ingediend door het ministerie van Justitie. Het ministerie kondigde na de uitspraak in Virginia aan dat het de zaak voor het Hooggerechtshof brengt.

Herzien

Het inreisverbod dat Trump in eerste instantie wilde, werd al vrij snel door meerdere rechters van tafel geveegd. De president wilde vluchtelingen en inwoners uit zeven moslimlanden buiten de deur houden. Het ging om mensen uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Jemen, Sudan en Somalië.

In de herziene versie werd het besluit voor Irak teruggedraaid. Ook werd er in de nieuwe versie geen onderscheid meer gemaakt tussen islamitische en christelijke reizigers. Maar ook de nieuwe versie is dus al door meerdere rechters van tafel geveegd.

De Amerikaanse regering heeft het Hooggerechtshof gevraagd snel een beslissing te nemen. Het ministerie wil het inreisverbod nog deze herfst in laten gaan.

STER reclame