Een welkomstbord op de luchthaven van Washington
NOS NieuwsAangepast

VS: veel minder visa sinds Trump zijn inreisverbod aankondigde

De Verenigde Staten geven veel minder visa af sinds president Trump zijn inreisverbod heeft aangekondigd. Uit een analyse van persbureau Reuters blijkt dat het aantal visa voor mensen uit landen die door het inreisverbod zouden worden getroffen, in april daalde met zo'n 50 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Er lijkt sprake te zijn van een trend. In maart ging het aantal visa voor de landen die onder het inreisverbod vallen al omlaag met 40 procent, ten opzichte van vorig jaar.

Maar een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat er sprake is van een trend. "De uitgifte van visa is seizoensgebonden en niet het hele jaar door gelijk."

De autoriteiten geven geen inzage in het aantal visa-aanvragen, dus het is onduidelijk of er minder visa zijn aangevraagd of dat er veel visa zijn afgewezen.

Hooggerechtshof

President Trump wil een inreisverbod voor mensen uit zes overwegend islamitische landen: Jemen, Iran, Libië, Soedan, Somalië en Syrië, maar daar is veel verzet tegen. Amerikaanse rechters hielden de eerste versie van die wet in februari tegen. Ook veel staten keerden zich tegen de wet.

Een rechter in Virginia veegde het inreisverbod in hoger beroep gisteren van tafel. Hij noemde het "vaag geformuleerd wat betreft de nationale veiligheid".

Het ministerie van Justitie gaat de zaak nu voorleggen aan het Hooggerechtshof, volgens een woordvoerder omdat de "poging van de president om de nationale veiligheid te vergroten wordt gedwarsboomd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl