President Trump na de ondertekening van een decreet in het Pentagon met vice-president Pence (l) en minister van Defensie Mattis
NOS NieuwsAangepast

Trump laat vier maanden geen vluchtelingen toe

De Verenigde Staten laten de komende vier maanden geen vluchtelingen toe. In die periode zal president Trump het Amerikaanse vluchtelingenprogramma herzien. Daarna mogen alleen vluchtelingen de VS binnen die goed kunnen worden doorgelicht, aldus Trump. Het lijkt erop dat hij wel een uitzondering maakt voor christenen uit moslimlanden.

Daarnaast worden er 90 dagen geen visa verstrekt aan mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. Dat staat allemaal in een decreet dat Trump heeft getekend. Trump wil ook dat er safe zones komen in en rond Syrië waar vluchtelingen terechtkunnen.

Alleen vluchtelingen uit landen die "ons land steunen en van onze mensen houden" zijn straks nog welkom, zei Trump bij de ondertekening. Die vluchtelingen wil hij naar eigen zeggen "extreem doorlichten". Met de maatregel wil hij het aantal vluchtelingen verminderen en terroristen buiten de deur houden.

"We willen ze hier niet", zei Trump. "We willen er zeker van zijn dat we de dreiging waartegen onze militairen overzee vechten, niet binnenhalen."

Vluchtelingen tijdelijk niet welkom in VS

Immigratie was een van de speerpunten van zijn verkiezingscampagne. Afgelopen week gaf hij in dat kader ook al het startschot voor de bouw van een muur tussen Mexico en de VS.

Trump tekende de presidentiële order in het Pentagon. Daar ondertekende hij ook plannen voor de modernisering van het Amerikaanse leger. Even daarvoor werd de nieuwe minister van Defensie James Mattis beëdigd. Trump noemde Mattis "een man van actie".

Een functionaris van het Witte Huis zegt dat de Trump-regering voorlopig geen stappen zet om de NAVO en andere internationale verdragen en organisaties onder de loep te nemen. Eerder uitte Trump veel kritiek op onder meer de NAVO, die hij onder meer verouderd noemde.

Eerder op de dag was de Britse premier Theresa May op bezoek bij de nieuwe Amerikaanse president. Volgens May hebben de twee het daar ook gehad over de NAVO, en zou Trump hebben gezegd dat hij volledig achter het bondgenootschap staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl